Cupcakes z waniliową masą

Dziś chcę Wam trochę posłodzić. Mam dla Was przepis na pyszne cupcakes z masą waniliową. Zniknęły ze stoły jako pierwsze i bardzo wszystkim smakowały. Przepis jest bardzo prosty i szybki. 

Ciasto z którego wychodzi 12 cupcakes podzieliłam na dwie równe części. Do jednej dodałam aromat waniliowy, do drugiej kakao. I miałam sześć babeczek waniliowych i sześć kakaowych. Ciasto na cupcakes powinno być gęste.



Na 12 sztuk potrzebujecie: 

* 2 szklanki mąki 
* 2/3 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklankę mleka
* 100 g roztopionego masła roślinnego
* 1 jajko

Jeśli chcecie zrobić jak ja i mieć sześć waniliowych i sześć kakaowych to dodatkowo potrzebujecie:

* 2 łyżki kakao
* aromat waniliowy
* 1 łyżka mąki

Na masę:
* 0,5 l mleka (najlepiej 3,2%) 
* 1 budyń waniliowy
* 300 g masła
* 3/4 szklanki cukru pudru. 

Masło roztapiamy w rondelku. W misce mieszamy wszystkie składniki i dodajemy roztopione masło. Ciasto dzielimy na dwie równe części - do jednej dodajemy aromat waniliowy i łyżkę mąki, do drugiej kakao. 
Ciasto przelewamy do papilotek do 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. 
Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować. W pozostałych 200 ml rozpuścić budyń i dodać do tych 300 ml mleka kiedy zacznie się gotować. Ogień zmniejszyć, mieszać łyżką i zagotować. Odstawić i czekać, aż budyń będzie całkowicie zimny. Kiedy tak się już stanie ucieramy mikserem ciepłe, miękkie masło razem z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimny budyń. 
Wystudzonym babeczkom ścinamy wierzch. Masę przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy na babeczki. Tak przygotowaną babeczkę dekorujemy posypką, kandyzowanymi owocami, świeżymi... Pomysłów jest wiele. ;)




Komentarze

Popularne posty