Truskawkowy sen

Z lekkim opóźnieniem (problemy z Internetem) wrzucam przepis na biszkopt z kremem i musem truskawkowym. Szalenie puszyste i delikatne ciacho, idealne dla każdego, nie słodkie i nie "mulące". ;) 




Biszkopt:
* 6 jaj
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa budyniowa:
* 60 g budyniu waniliowego
* 255 g masła
* 1 łyżka cukru
* pół szklanki cukru pudru
* kieliszek wódki

Poncz:
* Pół szklanki wody z cytryną

Mus truskawkowy:
* 900 g mrożonych truskawek ( 2 paczki po 450g)
* 2 galaretki truskawkowe
* 3 łyżki cukru

Na początek pieczemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i ubijamy. Kolejno dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijająć. Gdy składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach. Przelewamy do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 min w 170 stopniach, do "suchego patyczka". Ostudzić i naponczować.

Pora na kolejną część: Masa. Do garnka wlać 750 ml i odlać około pół szklanki. Resztę zagotować. W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie i dodać do mleka kiedy zacznie się gotować. Ogień zmniejszyć, mieszać łyżką i zagotować. Odstawić i czekać, aż budyń będzie całkowicie zimny. Kiedy tak się już stanie ucieramy mikserem ciepłe, miękkie masło razem z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimny budyń, na koniec wlewamy kieliszek wódki.


Mus truskawkowy:

Zamrożone truskawki wsypać do garnka i gotować do miękkości, dodać cukier. Następnie mikserem lub blenderem zmiksować truskawki i dodać 2 galaretki prosto z torebki, NIE rozpuszczając ich w wodzie. Chwilę jeszcze miksować i odstawić do wystudzenia.

Kiedy mus będzie się studził na naponczowany biszkopt wykładamy masę i wkładamy od lodówki na chwilę, by wszystko się schłodziło. Kiedy mus wystygnie wylewamy na biszkopt i masę i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. :)



Komentarze

Popularne posty