Rożki z tortilli z kurczakiem, papryką, serem i sosem BBQ
W
końcu tydzień dobiega końca – mamy piątek. Piękny, słoneczny,
duszny… Nie wiem jak u Was, ale u mnie tak to właśnie wygląda.
Weekend to czas spotkań z przyjaciółmi, wypadów za miasto i
odpoczynku.
Ja
przy piątku mam dla Was przepis na imprezowe rożki z tortilli z
kurczakiem, serem i żółtą papryką. Rewelacyjna przekąska na
ciepło – szybka i mało wymagająca. Ciężko stwierdzić, czy na
zimno też jest smaczna, bo cała blacha znika na moich oczach, kiedy
jedzenie jest jeszcze gorące, wyjęte prosto z piekarnika. ;) A to
doskonale świadczy o tym, jak to cudo smakuje moim gościom.
SKŁADNIKI:
- 6 placków tortilli
- 1 żółta papryka
- 500 g kurczaka
- przyprawa gyros
- ser żółty
- 125 g sosu barbecue (ja używam tylko tego z firmy Heinz)
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka
kroimy w drobną kostkę, zasypujemy przyprawą gyros i odstawiamy do
lodówki na około 3 godziny, by mięsko się zamarynowało. Po tym
czasie smażymy kurczaka na oleju. W międzyczasie kroimy paprykę
również w drobną kostkę. Kiedy kurczak będzie usmażony,
przekładamy go do miski, a na patelnie wrzucamy paprykę. Smażymy,
aż będzie miękka i dodajemy do kurczaka.
Kiedy
kurczak i papryką wystygną, dodajmy sos barbecue. Wszystko razem
mieszamy.
Tortille
kroimy na pół. Połówkę placka posypujemy startym serem żółtym,
nakładamy po łyżce – półtorej farszu (możemy jeszcze posypać
serem) i zawijamy w rożki. Rożki układamy na okrągłej blaszce.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza (termoobieg) i wkładamy
blaszkę z rożkami. Pieczemy około 7 minut – do czasu aż ser się
rozpuści, a rożki się przyrumienią. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz