Rożki z tortilli z kurczakiem, papryką, serem i sosem BBQ


W końcu tydzień dobiega końca – mamy piątek. Piękny, słoneczny, duszny… Nie wiem jak u Was, ale u mnie tak to właśnie wygląda. Weekend to czas spotkań z przyjaciółmi, wypadów za miasto i odpoczynku.

Ja przy piątku mam dla Was przepis na imprezowe rożki z tortilli z kurczakiem, serem i żółtą papryką. Rewelacyjna przekąska na ciepło – szybka i mało wymagająca. Ciężko stwierdzić, czy na zimno też jest smaczna, bo cała blacha znika na moich oczach, kiedy jedzenie jest jeszcze gorące, wyjęte prosto z piekarnika. ;) A to doskonale świadczy o tym, jak to cudo smakuje moim gościom.



SKŁADNIKI:

  • 6 placków tortilli
  • 1 żółta papryka
  • 500 g kurczaka
  • przyprawa gyros
  • ser żółty
  • 125 g sosu barbecue (ja używam tylko tego z firmy Heinz)


PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, zasypujemy przyprawą gyros i odstawiamy do lodówki na około 3 godziny, by mięsko się zamarynowało. Po tym czasie smażymy kurczaka na oleju. W międzyczasie kroimy paprykę również w drobną kostkę. Kiedy kurczak będzie usmażony, przekładamy go do miski, a na patelnie wrzucamy paprykę. Smażymy, aż będzie miękka i dodajemy do kurczaka.

Kiedy kurczak i papryką wystygną, dodajmy sos barbecue. Wszystko razem mieszamy.

Tortille kroimy na pół. Połówkę placka posypujemy startym serem żółtym, nakładamy po łyżce – półtorej farszu (możemy jeszcze posypać serem) i zawijamy w rożki. Rożki układamy na okrągłej blaszce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza (termoobieg) i wkładamy blaszkę z rożkami. Pieczemy około 7 minut – do czasu aż ser się rozpuści, a rożki się przyrumienią. Smacznego!






Komentarze

Popularne posty