Nadziana choinka
Witam Was ciepło w ten zimny grudniowy dzień!
Moi drodzy, trochę mnie tu nie było ostatnio, ale to nie znaczy, że w mojej kuchni nic się nie działo! Wręcz przeciwnie - przed Wami dużo nowości, które sama osobiście testowałam. :)
Tymczasem, z racji tego, że zbliżają się święta Bożego Narodzenia (zdecydowanie mój ulubiony okres w roku!!), mam dla Was przepis na słodką choinkę, która nie tylko wygląda fantastycznie i jest ozdobą świątecznego stołu, ale też smakuje wyśmienicie!
SKŁADNIKI:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 2-3 kopiaste łyżki kremu czekoladowego (u mnie Nutella; świetnie sprawdzi się też na przykład gotowa masa makowa)
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na który dajemy pierwszy płat ciasta francuskiego. Nutellę lekko podgrzewamy - tak żeby nie była zbyt gęsta, ale też zbyt lejąca - i smarujemy ciasto francuskie.
Rozwiń drugi arkusz ciasta i przykryj nim arkusz z kremem. Teraz wycinamy nożem trójkątny kształt choinki, robiąc dwa nacięcia na skos. Następnie wykonujemy około 10 nacięć z obu stron trójkąta, tak, by NIE PRZECINAŁY się one na środku. Każdy pasek okręcamy dwa, trzy lub cztery razy (w zależności od długości) i tworzymy świderki.
W misce roztrzepujemy jajko i pędzelkiem smarujemy naszą choinkę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przed około 20 - 22 minuty, grzałka góra - dół. Upieczoną i wystudzoną choinkę posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz