Paszteciki z pieczarkami
Długo mnie nie było. Powodów kilka: masa pracy, która potem zaowocowała tygodniowym zapaleniem oskrzeli, które przerodziło się w zapalenie zatok na kolejny tydzień. Dwa tygodnie prawie nie wychodzenie z łóżka. Dodatkowo w ostatnim czasie dochodziło też dużo przed ślubnych załatwień (wybór zaproszeń, nauki przedmałżeńskie itp).
Ale udało mi się to wszystko przeżyć. Dlatego dziś chcę Wam zaproponować "paszteciki" nazwijmy to z pieczarkami. Genialne ciasto francuskie z fantastycznie doprawionymi pieczarkami, które zachwyca swoją prostotą i łatwym wykonaniem!
Na zrobienie pasztecików potrzebujemy:
* pół kilo pieczarek
* 2 łyżki masła
* jedno opakowanie ciasta francuskiego
*1 cebula
* zioła prowansalskie
* kucharek, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki, dodać szczyptę - dwie kucharka i dusić do miękkości i odparowania wody. Na koniec przyprawić ziołami prowansalskim i pieprzem.
Ciasto francuskie przekroić po długości na cztery równe części. Na dwóch z nich rozłożyć farsz z pieczarek, pozostałymi dwoma przykryć ciasto z farszem i dobrze skleić. Pokroić na kawałki 4-5 centymetrowe. Ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor 15-20 min. :)
Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz