Paszteciki z pieczarkami

Długo mnie nie było. Powodów kilka: masa pracy, która potem zaowocowała tygodniowym zapaleniem oskrzeli, które przerodziło się w zapalenie zatok na kolejny tydzień. Dwa tygodnie prawie nie wychodzenie z łóżka. Dodatkowo w ostatnim czasie dochodziło też dużo przed ślubnych załatwień (wybór zaproszeń, nauki przedmałżeńskie itp).

Ale udało mi się to wszystko przeżyć. Dlatego dziś chcę Wam zaproponować "paszteciki" nazwijmy to z pieczarkami. Genialne ciasto francuskie z fantastycznie doprawionymi pieczarkami, które zachwyca swoją prostotą i łatwym wykonaniem! 


Na zrobienie pasztecików potrzebujemy: 

* pół kilo pieczarek 
* 2 łyżki masła 
* jedno opakowanie ciasta francuskiego 
*1 cebula
* zioła prowansalskie
* kucharek, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki, dodać szczyptę - dwie kucharka i dusić do miękkości i odparowania wody. Na koniec przyprawić ziołami prowansalskim i pieprzem. 

Ciasto francuskie przekroić po długości na cztery równe części. Na dwóch z nich rozłożyć farsz z pieczarek, pozostałymi dwoma przykryć ciasto z farszem i dobrze skleić. Pokroić na kawałki 4-5 centymetrowe. Ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor 15-20 min. :) 

Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno!! :) 

Komentarze

Popularne posty