Ciasto czekoladowe Guinness
Cześć
i czołem po dość długiej nieobecności! Chwilowo zaniedbałam
bloga, ale już w moim grafiku jest luźniej, więc obiecuję, że
będę częściej wrzucać przepisy na fantastyczne pyszności.
Jak
co roku przed zbliżającymi się już wielkimi krokami świętami
Bożego Narodzenia, biorę się za testowanie nowości. W ubiegłym
roku poszło mi to dość dobrze (ciasto Cappuccino, KapitańskieTango, czekoladowo - piernikowe choinki czy Delicja na święta… mmmm ;) ), tak i w tym roku
postanowiłam to zrobić. Zaczynam, mogłoby się wydawać dość
niewinnie, ale ręczę wam – mimo iż moja propozycja wygląda
niepozornie, to smakowo jest istną bombą. Zapraszam po przepis na
fantastyczne ciacho czekoladowe na Guinnessie – tak, tak dobrze
widzicie. Chodzi o to pyszne ciemne piwo.
Ciasto
jak już wspomniałam, jest totalnie fantastycznie czekoladowe, mokre
i plasuje się gdzieś pomiędzy brownie a babką czekoladową. Jedno
mogę Wam powiedzieć – lepszego ciasta czekoladowego nie
jedliście. Ciasto ma lekko wyczuwalny, przyjemny aromat ciemnego
irlandzkiego piwa, które nadaje charakteru, wpływa na kolor i
strukturę ciasta, a całości dopełnia słono – słodki frosting. I co najlepsze - do jego wykonania wcale nie jest potrzebny mikser - wystarczy rózga. :)
SKŁADNIKI
(na tortownicę ⌀ 26 cm)
- 250 ml ciemnego piwa Guinness
- 250 g masła
- 75 g kakao
- 350 g cukru
- 140 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- cukier wanilinowy
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na
frosting:
- 300 g serka kremowego Philadelphia
- 150 g cukru pudru
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- trochę gorzkiej czekolady do posypania
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy
od podgrzania piwa Guinness i masła w dużym garnku. Mieszamy do
czasu, aż masło całkiem się rozpuści. Wtedy ściągamy garnek z
gazu, dodajemy cukier i kakao. Mieszamy rózgą.
W
osobnym naczyniu ubijamy cukier wanilinowy ze śmietaną i jajkami.
Dodajemy do jeszcze ciepłego garnka z piwem, cały czas mieszając.
Mąkę
mieszamy z sodą i przesiewamy do garnka z piwem. Całość mieszamy,
ale niezbyt długo – tylko do połączenia się składników.
Ciasto
przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto
nie będzie jakoś bardzo gęste). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni
Celsjusza piekarniku, grzałka góra – dół, przez ok. 45 minut
(do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto i zostawić
do ostygnięcia.
Kiedy
ciasto ostygnie, zabieramy się za zrobienie frostingu. Zimny serek
Philadelphia ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie
dodajemy zimnej śmietanki i miksujemy do uzyskania pożądanej
konsystencji. Masę wykładamy na ciasto, tak by przypominała piankę
z piwa i posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowujemy
w lodówce. SMACZNEGO!
Wiem,
że cukru może wydawać wam się dużo, ale gwarantuję wam (zarówno
ja, jak i moi zaufani testerzy :D), że ciasto wcale nie jest
słodkie. Wszystko dzięki Guinnessowi, który nadaje ciastu
przyjemnej goryczki.
Komentarze
Prześlij komentarz