Choinki czekoladowo - piernikowe


Cześć i czołem - to znowu ja! :) 

U mnie świątecznie na całego. W tym tygodniu wymyśliłam sobie czekoladowe choinki. Kilka godzin później wpadłam na to, żeby dodać jednak do ciasta czekoladowego, przyprawę do piernika, która nada całości świątecznego charakteru. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę. :) Przy choinkach można puścić wodze fantazji i dekorować jak się podoba. No to do dzieła! 




SKŁADNIKI:

  • 200 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1,5 - 2 szklanki cukru
  • 0,5 l mleka 3,2%
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%
  • dekoracje cukrowe (śnieżynki, posypka, gwiazdki itp.)


PRZYGOTOWANIE: 

W garnku zagotować od czasu do czasu mieszając: masło, cukier, kakao i mleko. Zdjąć z ognia o odlać pół szklanki na polewę. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia i całość ucieramy. Masa będzie bardzo gęsta.

Oddzielamy białka od żółtek i do masy dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Następnie ubijamy białka i dodajemy pół do masy, mieszając. Kiedy składniki się połączą, a masa nieco się rozluźni, dodajemy pozostałą cześć białek i dalej mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

Wystudzone ciasto kroimy na pół po szerokości. Odkrawamy około 3 cm boków. Kroimy na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy polewą, którą wcześniej odstawiliśmy. Kiedy nieco zastygnie przygotowujemy drugą polewę z białej czekolady.



Białą czekoladę ze śmietanką rozpuścić (na przykład w mikrofalówce – około 1 minuta) i dokładnie rozmieszać. Tak przygotowaną polewą robimy strużki na trójkątach (dobrze sprawdził się przy tym rękaw cukierniczy). Od razu dekorujemy różnymi posypkami.

Smacznego!





Komentarze

  1. Świetny przepis a kształt ciasteczek jeszcze lepszy. Nie mogę doczekać się świąt Bożego Narodzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wszystko wygląda. Przepis bardzo prosty a smak nieziemski!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty