Choinki czekoladowo - piernikowe
Cześć
i czołem - to znowu ja! :)
U
mnie świątecznie na całego. W tym tygodniu wymyśliłam sobie
czekoladowe choinki. Kilka godzin później wpadłam na to, żeby
dodać jednak do ciasta czekoladowego, przyprawę do piernika, która
nada całości świątecznego charakteru. I wiecie co? To był strzał
w dziesiątkę. :) Przy choinkach można puścić wodze fantazji i
dekorować jak się podoba. No to do dzieła!
SKŁADNIKI:
- 200 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1,5 - 2 szklanki cukru
- 0,5 l mleka 3,2%
- 4 czubate łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 1 tabliczka białej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
- dekoracje cukrowe (śnieżynki, posypka, gwiazdki itp.)
PRZYGOTOWANIE:
W
garnku zagotować od czasu do czasu mieszając: masło, cukier, kakao
i mleko. Zdjąć z ognia o odlać pół szklanki na polewę. Do
zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i
proszkiem do pieczenia i całość ucieramy. Masa będzie bardzo
gęsta.
Oddzielamy
białka od żółtek i do masy dodajemy stopniowo po 1 żółtku.
Następnie ubijamy białka i dodajemy pół do masy, mieszając.
Kiedy składniki się połączą, a masa nieco się rozluźni,
dodajemy pozostałą cześć białek i dalej mieszamy, do połączenia
się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do
pieczenia dużą blaszkę. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Wystudzone
ciasto kroimy na pół po szerokości. Odkrawamy około 3 cm boków.
Kroimy na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy polewą, którą
wcześniej odstawiliśmy. Kiedy nieco zastygnie przygotowujemy drugą
polewę z białej czekolady.
Białą
czekoladę ze śmietanką rozpuścić (na przykład w mikrofalówce –
około 1 minuta) i dokładnie rozmieszać. Tak przygotowaną polewą
robimy strużki na trójkątach (dobrze sprawdził się przy tym
rękaw cukierniczy). Od razu dekorujemy różnymi posypkami.
Smacznego!
Świetny przepis a kształt ciasteczek jeszcze lepszy. Nie mogę doczekać się świąt Bożego Narodzenia :D
OdpowiedzUsuńPysznie to wszystko wygląda. Przepis bardzo prosty a smak nieziemski!
OdpowiedzUsuń