Kapitańskie Tango
Siemka!
Dalej
lecę z tematem ciast, bo to zdecydowanie moja ulubiona kategoria, która najbardziej cieszy mnie w kuchni. Obiecuję jednak, że już wkrótce wrzucę jakieś
propozycje obiadowe i przekąskowe, które świetnie sprawdzą się
na imprezie.
Ale
wracając do słodkości. Co tym razem mam dla Was? Ciasto
‘Kapitańskie Tango’. Dla mnie jest to połączenie, które
zadowoli i położy na łopatki każdego. No, bo kto z nas nie lubi
czekolady, kawy i adwokata w jednym? Ciasto prezentuje się obłędnie,
dlatego też z łatwością może zawojować każdy stół. :) Mogę dodać, że ciasto wygląda na skomplikowane, ale wcale takie nie jest - kwestia dobrego rozłożenia pracy. :)
SKŁADNIKI
DUŻA BLACHA:
BISZKOPT:
- 3 jajka rozmiar L
- ¾ szklanki cukru
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek wody
- 150 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
ADWOKATOWA:
- 700 ml mleka 3,2%
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 180 ml likieru Adwokat
BITA
ŚMIETANA:
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
DODATKOWO:
- okrągłe biszkopty
- kakao
WYKONANIE
BISZKOPT:
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Wszystkie składniki powinny być
w temperaturze pokojowej. Biała należy ubić na sztywno, stopniowo
dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy
po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera
i do masy wlać cienkim strumieniem wodę, a potem olej. Mąkę,
proszek do pieczenia przesiać i wymieszać na najmniejszych
obrotach. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st Celsjusza i pieczemy 30-35
min. Biszkopt wystudzić.
MASA:
Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem
wanilinowym, dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko musimy
dokładnie zmiksować, tak, by nie było grudek. Taką mieszankę
wylewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy. Gotujemy do
zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie
masło miksujemy do białości i dodajemy stopniowo, po łyżce
zimnego budyniu, cały czas miksując. Do powstałej masy ostrożnie
wlać Adwokat, cały czas miksować – do połączenia składników.
Następnie
przygotować poncz: 3 łyżeczki kawy i dwie łyżeczki cukru zalać
gorącą wodą, wymieszać i wystudzić. Biszkopt dobrze nasączyć
biszkopt.
SKŁADANIE
CIASTA: Na nasączony biszkopt wyłożyć 2/3 masy adwokatowej.
Wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Okrągłe biszkopciki
moczymy w kawie i układamy jeden obok drugiego na kakao. Na
biszkopciki wykładamy pozostałą masę adwokatową. Ciasto wkładamy
do lodówki.
Na
koniec ubijamy śmietanę, która musi być dobrze schłodzona. Pod
koniec ubijania śmietany, dodajemy cukier puder wymieszany ze
śmietan-fixami. Ubijać jeszcze przez chwilę. Śmietanę wyłożyć
na wierzch ciasta. Widelcem nieco ją pofalować i posypać kakao.
SMACZNEGO!
:)
*pomysł na ciasto zaczerpnięty od zjemto.blog.pl*
ciasto wygląda smakowicie:) niestety nie znalazłam wymiaru blachy do podanych składników?
OdpowiedzUsuńWybacz! U mnie jak zwykle 36 cm x 25 cm ;) Na mniejszej w ogóle nie opłaca się robić u mnie w domu, bo za szybko znika ;)
Usuń