Kapitańskie Tango


Siemka!

Dalej lecę z tematem ciast, bo to zdecydowanie moja ulubiona kategoria, która najbardziej cieszy mnie w kuchni. Obiecuję jednak, że już wkrótce wrzucę jakieś propozycje obiadowe i przekąskowe, które świetnie sprawdzą się na imprezie.

Ale wracając do słodkości. Co tym razem mam dla Was? Ciasto ‘Kapitańskie Tango’. Dla mnie jest to połączenie, które zadowoli i położy na łopatki każdego. No, bo kto z nas nie lubi czekolady, kawy i adwokata w jednym? Ciasto prezentuje się obłędnie, dlatego też z łatwością może zawojować każdy stół. :) Mogę dodać, że ciasto wygląda na skomplikowane, ale wcale takie nie jest - kwestia dobrego rozłożenia pracy. :) 



SKŁADNIKI DUŻA BLACHA:

BISZKOPT:

  • 3 jajka rozmiar L
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA ADWOKATOWA:

  • 700 ml mleka 3,2%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 ml likieru Adwokat


BITA ŚMIETANA:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy


DODATKOWO:

  • okrągłe biszkopty
  • kakao


WYKONANIE

BISZKOPT: Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Biała należy ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera i do masy wlać cienkim strumieniem wodę, a potem olej. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st Celsjusza i pieczemy 30-35 min. Biszkopt wystudzić.

MASA: Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko musimy dokładnie zmiksować, tak, by nie było grudek. Taką mieszankę wylewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy. Gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy do białości i dodajemy stopniowo, po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Do powstałej masy ostrożnie wlać Adwokat, cały czas miksować – do połączenia składników.

Następnie przygotować poncz: 3 łyżeczki kawy i dwie łyżeczki cukru zalać gorącą wodą, wymieszać i wystudzić. Biszkopt dobrze nasączyć biszkopt.

SKŁADANIE CIASTA: Na nasączony biszkopt wyłożyć 2/3 masy adwokatowej. Wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Okrągłe biszkopciki moczymy w kawie i układamy jeden obok drugiego na kakao. Na biszkopciki wykładamy pozostałą masę adwokatową. Ciasto wkładamy do lodówki.

Na koniec ubijamy śmietanę, która musi być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania śmietany, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami. Ubijać jeszcze przez chwilę. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Widelcem nieco ją pofalować i posypać kakao.

SMACZNEGO! :)



*pomysł na ciasto zaczerpnięty od zjemto.blog.pl*

Komentarze

  1. ciasto wygląda smakowicie:) niestety nie znalazłam wymiaru blachy do podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybacz! U mnie jak zwykle 36 cm x 25 cm ;) Na mniejszej w ogóle nie opłaca się robić u mnie w domu, bo za szybko znika ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty