Ciasto Cappuccino
Siemka! 8)
Dalej lecę z
tematem ciast, bo to te ostatnio testuję na potęgę przed
zbliżającymi się Świętami. Obiecuję jednak, że już wkrótce
wrzucę jakieś propozycje obiadowe i przekąskowe, które świetnie
sprawdzą się na imprezie.
Ale wracając do
słodkości. Co tym razem mam dla Was? Ciasto Cappuccino. Rewelacja
dla każdego, kto lubi kawę lub jej lżejszą wersję. Nie
rozczarujecie się – to wam mogę zagwarantować. A dodatkowo
wygląda wprost fantastycznie. Bardzo łatwe do zrobienia – nie
wymaga gigantycznego
nakładu pracy.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 4 jajka rozmiar L
- 105 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 130 g cukru
MASA CAPPUCCINO:
- kostka miękkiego masła 200 g
- 500 ml mleka 3,2%
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- śmietankowe cappuccino 110 g
MASA ŚMIETANOWA:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
DODATKOWO:
- 220 g kakaowych herbatników
- gorzka czekolada do posypania
- poncz do nasączenia biszkoptu: pół szklanki dowolnego kawowego lub śmietankowego likieru (ja użyłam likier Krówka – dobrze sprawdziłby się na przykład Sheridan’s) + 2 łyżki wody. Jeśli zależy wam na pominięciu alkoholu w cieście polecam naponczować biszkopt kawą lub kawą zbożową.
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT:
Przy biszkopcie
należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę pokojową.
Następnie ubić białka na sztywno. Kiedy piana będzie dobrze
ubita, dodajemy cukier. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca,
dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie obie
mąki przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub
wymieszać szpatułką.
Dno blachy wyłożyć
papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt. Pieczemy około
30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do tak zwanego
‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i
rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z wysokości około
50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto wystudzić i
naponczować krówką lub kawą.
MASA CAPPUCCINO:
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać połowę mleka oraz obie mąki i zmiksować. Na koniec
dodajemy proszek cappuccino i krótko miksujemy. Pozostałe mleko
zagotować i na gotujące się dolać mieszankę. Mieszamy i
doprowadzamy do wrzenia. Energicznie rozcierać ewentualne grudki.
Gotować na mały ogniu do zgęstnienia. Budyń odstawić do
ostygnięcia.
Miękkie masło
ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując.
Miksujemy do uzyskania gładkiego, pysznego kremu, który wykładamy
na naponczowany spód. Na masie cappuccino układamy herbatniki.
MASA ŚMIETANOWA:
Ubić śmietankę.
Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i cukier puder. Ubijamy na
sztywno. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki i wyrównujemy,
posypujemy starą czekoladą.
Ciasto schłodzić –
najlepiej wstawić je do lodówki na całą noc.
Smacznego!
*pomysł na ciasto zaczerpnięty od zjemto.blog.pl*
Komentarze
Prześlij komentarz