Delicja na Święta (i nie tylko...)
Witajcie!
Tym razem, na prośbę
jednej znajomej, postanowiłam wrzucić przepis na ciasto zwane
Delicją. Przedstawiam nietypową wersję, taką na bogato. Wiadomo –
mandarynki, które są w cieście kojarzą się większości z nas
właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.
Ważne jest by
dobrze rozłożyć wykonanie ciasta. Biszkopt i galaretkę najlepiej
zrobić sobie dzień wcześniej, a na następny dzień zrobić kremy
i wykończyć. Inaczej zrobienie ciasta może nam zająć cały
dzień. Mimo, że pracy przy niej sporo – myślę, że warto. Nie
dość, że super prezentuje się na stole, to jeszcze rewelacyjnie
smakuje.
SKŁADNIKI (duża
blacha)
BISZKOPT:
- 6 jajek rozmiar L
- 155 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 190 g cukru
WARSTWA GALARETKOWA:
- 2 galaretki pomarańczowe
- 700 ml wrzącej wody
- 1 puszka mandarynek
KREM CZEKOLADOWY:
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g śmietany kremówki 36%
- orzechy włoskie
MASA:
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 180 g masła
DODATKOWO:
- 1 gorzka czekolada do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Przy
biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę
pokojową. Następnie ubić białka na sztywno. Kiedy piana będzie
dobrze ubita, dodajemy cukier. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
Następnie obie mąki przesiać przez sitko i miksować na
najniższych obrotach, lub wymieszać szpatułką.
Dno blachy wyłożyć
papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt. Pieczemy około
30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto
wyciągnąć z piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na
ziemię z wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie
opadnie. Ciasto wystudzić.
GALARETKA: Dwie pomarańczowe
galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody. Odstawić do
ostygnięcia. Mandarynki odsączyć z zalewy, ale jej nie wylewać.
Owoce pokroić na mniejsze cząstki.Galaretka, przed wylaniem na
ciasto musi być już bardzo gęsta – musi mieć konsystencję
kwaśnej śmietany. Dodajemy do niej pokrojone na mniejsze części
mandarynki.
Biszkopt przekroić
na pół. Pierwszy blat nasączyć połową zalewy z mandarynek.
Wylać tężejącą już galaretkę. Przykryć drugim blatem i
delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki.
KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę mocno
podgrzać, ale nie zagotować. Do gorącej śmietanki dodajemy
połamaną czekoladę mleczną. Odstawić na 2 minuty i dokładnie
wymieszać. Czekoladę odstawić i przestudzić.
Ciasto wyciągnąć
z lodówki. Blat biszkopta nasączyć pozostałą zalewą. Wylać na
to nie za zimny, ale też nie za gorący krem czekoladowy. Posypać
pokrojonymi orzechami. Wstawić do lodówki.
MASA BUDYNIOWA: Żółtka, cukry i
obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Drugą szklankę mleka
zagotować. Na gotujące się, wlać przygotowaną wcześniej
mieszankę zagotować na małym ogniu – często mieszać i
rozcierać ewentualne grudki. Zestawić z ognia i wystudzić.
Miękkie masło
utrzeć na puch. Cały czas miksując dodajmy po jednej łyżce
zimnego budyniu. Powinna powstać gładka, jednolita masa. Jeśli
uważamy, że jest mało słodka, dodać 1-2 łyżki cukru pudru.
Powstały krem
wyłożyć na ciasto, rozsmarować i wyrównać. Wierzch ciasta
posypać startą gorzką czekoladą. Całość wstawić do lodówki
na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Bon apetit! :)
*pomysł na ciasto zaczerpnięty od zjemto.blog.pl*
Komentarze
Prześlij komentarz