Kawowo- rumowe prince polo

Opuszczam się, wiem.

Ale powracam, i chcę się wkupić w Wasze łaski ciachem o smaku mocno kawowym, z odrobiną rumu, orzechów i wafelków prince polo. Niebo w gębie ! :)




Biszkopt:

* 4 jajka
* 5 łyżek cukru
* 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* kopiasta łyżka kakao
* pół łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

* 3/4 szklanki białek
* szklanka cukru
* 150 g wafelków prince polo
* 120 g orzechów włoskich
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

* 1 budyń waniliowy
* 6 łyżek cukru
* 1 łyżka cukru wanilinowego
* 170 g miękkiego masła
* pół łyżki mąki ziemniaczanej
* 350 ml mleka
* 2 łyżki kawy + 2 łyżki wrzątku
* 2 łyżki rumu ( lub wódki, albo spirytusu - wedle uznania )

Poncz:

* pół szklanki chłodnej kawy


Polewa czekoladowa:

* pół tabliczki gorzkiej czekolady
* mleko w takiej ilości aby czekolada była płynna :)

Przygotowanie:

Zaczynamy od biszkopta. Białka ubijamy na sztywną pianę, ze szczyptą soli. Następnie dodajmy cukier, ucieramy, następnie żółtka i też krótko miksujemy. Potem przychodzi czas na mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksować wszystko powoli i dokładnie, aż do połączenia składników. Kwadratową brytfannę lub tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto piec około 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tak zwanego "suchego patyczka". 

Kolejnym etapem jest zrobienie pysznej bezy. Wcześniej posiekajcie sobie orzechy włoskie i wafelki prince polo ( mniej więcej w kostkę 1 cm). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. dodać cukier i miksować niezbyt długo a potem dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy wafelki i orzechy i delikatnie mieszamy łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić bezę i wyrównać powierzchnie. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętajcie, że papier do pieczenia odrywać dopiero po całkowitym wystudzeniu! 

Formę wyłożyć folią aluminiową, położyć bezę i nasączyć kawą. 

Teraz czas na masę. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, cukry i mąkę. Resztę mleka gotujemy. Kiedy mleko się zacznie gotować dodajemy mieszankę. Na małym ogniu gotować do zgęstnienia i następnie wystudzić.Następnie dodajemy po łyżce ciepłe, miękkie masło cały czas ucierając masę. 2 łyżki kawy parzymy w 2 łyżkach wrzątku. Dodajemy do masy i wlewamy jeszcze 2-3 łyżki rumu. 

Składamy ciacho. Na naponczowaną bezę wykładamy 3/4 masy. Na masę kładziemy biszkopt, który również ponczujemy. Na biszkopt wykładamy resztę masy. Wyrównujemy i polewamy płynną czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej z taką ilością mleka, coby była rzadka i polewamy jak się podoba. :) 

Uffff... pracochłonne to ciacho, ale naprawdę warto. Jest rewelacyjne! :) 







Komentarze

Popularne posty