piątek, 8 kwietnia 2016

Ciasto marchewkowe z polewą z serka homogenizowanego

Ostatnimi czasy to ciasto zostało moim ulubionym deserem. Jest idealne, czuć w nim cynamon (który uwielbiam!), kokos, orzechy. Wszystkiego dopełnia polewa z serka homogenizowanego. Niebo w gębie. 

Z czystym sercem polecam każdemu miłośnikowi ciast. 




A przepis wyśpiewała mi pewna Sikorka. :) 

Składniki na ciasto: 

* 2 czubate szklanki mąki tortowej
* 1 szklanka cukru
* 1 i 1/4 szklanki oleju
* 4 jajka
* garść orzechów włoskich
* 50 g wiórek kokosowych
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* 2 średnie marchewki, starte na drobnej tarce
* sok z połówki cytryny

Składniki na polewę:

* 2 łyżki miękkiego masła
* 3 łyżki cukru pudru
* 120 g serka homogenizowanego naturalnego
* kilka kropel cytryny

UWAGA! Ciasto jest gęste, ja prawie zepsułam na nim mikser i musiałam kończyć ręcznie. ;) 

Jajka z cukrem ubijamy na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy do niego po trochu na przemian przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon  i olej. Kiedy wszystko się wymiesza dodajemy posiekane orzechy włoskie, kokos i marchew. Wszystko dokładnie mieszamy (u mnie ten etap odbywał się łyżką). Na koniec dodajemy sok z cytryny. 

Ciasto wykładamy na średnią tortownicę, posmarowanej tłuszczem i posypaną kaszą manną (ewentualnie mąką lub bułką tartą). Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 45 minut. 

Po 45 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Robimy polewę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Masa nie powinna być za rzadka, ale też nie za gęsta. Polewamy wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki. Przed podaniem polecam posypać rozpuszczalnym kakao. :) 

Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz