Rolada z kiwi
W końcu udało mi się odgruzować i wrócić do rzeczywistości. Za mną remont i boski tygodniowy urlop spędzony w Londynie. Jedno jest pewne: jeszcze tam wrócę!
Z tego miejsca chciałam również podziękować, bowiem na moim facebook'owym fanpage, "Lubię to" kliknęła 304 osoba! DZIĘKUJĘ!
I dalej zapraszam do polubienia, dzięki temu będziecie na bieżąco z tym co dzieje się na moim blogu. :)
Jesień w pełni, więc proponuję Wam ciasto z duuuużą ilością witaminy C. Zamiast faszerować się lekami polecam coś przyjemniejszego. Czyli roladę z masą z kiwi. Kiwi uwielbiam więc się długo nie zastanawiałam, jak to mam w zwyczaju. Po zakupach przypomniałam sobie, że przecież kiwi nie lubi się z żelatyną... Powstało pytanie zatem w jaki sposób zrobić masę, tak aby w miarę zastygła i nie wylewała się z rolady. Udało się!
Składniki na ciasto:
* 5 dużych jajek
* 125 g cukru
* 125 g mąki
* mały cukier wanilinowy
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z kiwi:
* 6 dojrzałych, miękkich kiwi
* 250 g miękkiego masła
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 żółtko
* kieliszek wódki
Dodatkowo:
* 200 g śmietany kremówki 36%
* 1 śmietan - fix
* 2 twarde kiwi do przybrania rolady
* cukier puder do posypania ściereczki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy oba cukry i miksujemy. Kolejno przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 15 minut.
Lnianą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem i przekładamy na nią jeszcze gorące ciasto. Odrywamy papier do pieczenia i zawijamy ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie robimy krem. Dojrzałe kiwi obieramy ze skórki, drobno kroimy i miksujemy. Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem. Potem dodajemy zmiksowane kiwi i kieliszek wódki. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do połączenia składników.
Na zimne ciasto wykładamy masę i delikatnie rolujemy roladę. Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietankę ze śmietan-fixem i odrobiną cukru pudru. Obieramy kiwi i kroimy w plasterki. Śmietanką smarujemy roladę i dekorujemy wierzch kiwi. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny a potem zajadamy się do woli! :)
Z tego miejsca chciałam również podziękować, bowiem na moim facebook'owym fanpage, "Lubię to" kliknęła 304 osoba! DZIĘKUJĘ!
I dalej zapraszam do polubienia, dzięki temu będziecie na bieżąco z tym co dzieje się na moim blogu. :)
Jesień w pełni, więc proponuję Wam ciasto z duuuużą ilością witaminy C. Zamiast faszerować się lekami polecam coś przyjemniejszego. Czyli roladę z masą z kiwi. Kiwi uwielbiam więc się długo nie zastanawiałam, jak to mam w zwyczaju. Po zakupach przypomniałam sobie, że przecież kiwi nie lubi się z żelatyną... Powstało pytanie zatem w jaki sposób zrobić masę, tak aby w miarę zastygła i nie wylewała się z rolady. Udało się!
Składniki na ciasto:
* 5 dużych jajek
* 125 g cukru
* 125 g mąki
* mały cukier wanilinowy
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z kiwi:
* 6 dojrzałych, miękkich kiwi
* 250 g miękkiego masła
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 żółtko
* kieliszek wódki
Dodatkowo:
* 200 g śmietany kremówki 36%
* 1 śmietan - fix
* 2 twarde kiwi do przybrania rolady
* cukier puder do posypania ściereczki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy oba cukry i miksujemy. Kolejno przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 15 minut.
Lnianą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem i przekładamy na nią jeszcze gorące ciasto. Odrywamy papier do pieczenia i zawijamy ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie robimy krem. Dojrzałe kiwi obieramy ze skórki, drobno kroimy i miksujemy. Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem. Potem dodajemy zmiksowane kiwi i kieliszek wódki. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do połączenia składników.
Na zimne ciasto wykładamy masę i delikatnie rolujemy roladę. Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietankę ze śmietan-fixem i odrobiną cukru pudru. Obieramy kiwi i kroimy w plasterki. Śmietanką smarujemy roladę i dekorujemy wierzch kiwi. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny a potem zajadamy się do woli! :)
Komentarze
Prześlij komentarz