Ciasto Shrek
Zabijcie mnie, ale przygotowania do ślubu zdecydowanie pochłaniają cały mój wolny czas.
Dziś mam dla Was ciasto zwane pieszczotliwie Shrekiem. Dlaczego? Bo jest smakowicie zielone. :) Wiem też jedno- na stale zagości w naszym domowym menu, bo i rodzinka i znajomi byli nim po prostu zachwyceni. :) Za przepis na to ciacho bardzo dziękuję Joli. :)
Składniki na biszkopt:
* 5 dużych jajek
* 125 g cukru
* 125 g mąki pszennej
* mały cukier wanilinowy
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na zieloną masę:
* 900 ml zielonego soku Kubuś lub Pysio
* 3 budynie śmietankowe
Składniki na masę śmietankową:
* 500 ml śmietany kremówki 30%
* 1 zielona galaretka (np. o smaku kiwi)
Dodatkowo:
* 3 paczki wiśniowych ciastek typu delicje
* 2 zielone galaretki na wierzch
Zaczynamy od wyłożenia papierem do pieczenia blaszki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy oba cukry i miksujemy. Kolejno przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25-30 minut, do suchego patyczka.
Odstawić do wystudzenia.
Kiedy biszkopt będzie chłodny bierzemy się za robienie zielonej masy. Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki zielonego soku. Pozostały sok zagotowujemy na małym ogniu. Kiedy sok będzie się gotował powoli wlewamy sok z budyniami, jednocześnie mieszając. Zmniejszamy płomień i mieszamy do zgęstnienia.
Gorącą masę wylewamy na zimny biszkopt i rozprowadzamy równomiernie.
Po wystygnięciu zielonej masy budyniowej układamy na nią delicje, czekoladą do góry.
Zabierając się za masę śmietankową wcześniej należy rozpuścić galaretkę w 3/4 szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i wlewamy do niej zimną galaretkę. Tak przygotowaną masę wylać i rozprowadzić po delicjach.
Czas na ostatnią warstwę. Zielone galaretki przygotowujemy według przepisu podanego na odwrocie opakowania. Lekko tężejącą już galaretkę wylewamy na masę i ciasto wkładamy do lodówki, przynajmniej na całą noc i rano możemy cieszyć się pysznym ciastem do kawy.
Komentarze
Prześlij komentarz