Imprezowe rollsy
Hej!
Wracam do Was po dłuższej nieobecności. Intensywny świąteczny czas, spotkania z rodziną i przyjaciółmi, sporo pracy i zadbanie o siebie sprawiły, że trochę mnie tu nie było. Oczywiście nie znaczy to, że nic w tym czasie nie tworzyłam! Posiadam całkiem spore zapasy przepisów, które tylko czekają na to, by się nimi podzielić z Wami.
Dziś chcę Wam zaproponować fantastyczną przekąskę, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Mogę się założyć, że zniknie ze stołu jako pierwsza. :)
Tym razem mam dla Was rollsy z sosem musztardowym, szynką, serem, kukurydzą i ziołami prowansalskimi. Idealny dodatek do wszystkiego. :)
SKŁADNIKI:
- 5 placków tortilli pszennej
- 1 puszka kukurydzy
- 15 plastrów szynki konserwowej
- 15 plastrów sera salami
- paczka tartego sera mozzarella
- zioła prowansalskie
- 3 łyżki łagodnej musztardy
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 3 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od zrobienia sosu. Do miski dodajemy wszystkie musztardy i majonez i dokładnie mieszamy. Kukurydzę odsączamy. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza (termoobieg).
Placki smarujemy sosem majonezowo-musztardowym (około 1,5 łyżki na placek). Układamy 3 plastry szynki, 3 plastry sera salami, posypujemy kukurydzą, startym serem mozzarella i ziołami prowansalskimi. Całość zwijamy w ciasny rulon i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tortille wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 min, do momentu aż się zarumienią, a ser w środku się stopi. Następnie studzimy. Dopiero gdy tortille będą wystudzone, to kroimy na mniejsze porcje. Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz