Kokardki zapiekane pod beszamelem
Tym
razem podzielę się z Wami przepisem na obiad. Przedstawiam kokardki
zapiekane pod beszamelem z mięskiem mielonym, sosem pomidorowym,
beszamelem i ogromną ilością sera żółtego… Zapewniam, że
pokochacie danie od pierwszego kęsa. ;)
Może
pięknie nie wygląda, ale poza tym ma same plusy! Po pierwsze jest
mega sycące. Po drugie robi się je baaaaardzo szybko. Po trzecie –
jest po prostu pyszne!
SKŁADNIKI
(na duże naczynie żaroodporne):
- 300 g makaronu kokardki
- 300 g mięsa mielonego (wołowego lub cielęcego)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pulpa pomidorowa (około 400g – u mnie 1 cały słoiczek)
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- pieprz ziołowy + czarny
- sól
- 250 g sera żółtego
SOS
BESZAMELOWY
- 25 g masła
- 25 g mąki
- 400 ml mleka
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy
od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko
twardy.
Następnie
pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek wrzucamy na rozgrzany olej. Lekko podsmażamy.
Dodajemy
mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy
zioła i przyprawy – poza pieprzem – ten dodajmy do gotowego
sosu. Do przyprawionego mięsa dodajemy pulpę pomidorową i gotujemy
około 5 min.
Rozgrzewamy
piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W czasie nagrzewania piekarnika
robimy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę.
Cały czas mieszając sos (najlepiej rózgą, by nie powstały
grudki) dodajemy cienkim strumieniem mleko. Gotujemy do zgęstnienia
często mieszając. Kiedy sos będzie gęsty dodajemy sól, pieprz
oraz gałkę muszkatołową.
Na
dno naczynia żaroodpornego dajemy 2-3 łyżki sosu beszamelowego i
rozsmarowujemy. Wykładamy pół ugotowanego makaronu, następnie
połowę sosu z mięsem i na to połowę sosu beszamelowego.
Następnie wykładamy pozostałą połowę makaronu, sos pomidorowy i
beszamel. Całość posypujemy startym serem, przykrywamy i wkładamy
do piekarnia. Zapiekamy przez 10 minut. Po 10 minutach ściągamy
pokrywę, przełączamy piekarnik na termoobieg i zapiekamy kolejne
10 minut (dzięki temu ser będzie przypieczony).
Komentarze
Prześlij komentarz