Kokardki zapiekane pod beszamelem


Tym razem podzielę się z Wami przepisem na obiad. Przedstawiam kokardki zapiekane pod beszamelem z mięskiem mielonym, sosem pomidorowym, beszamelem i ogromną ilością sera żółtego… Zapewniam, że pokochacie danie od pierwszego kęsa. ;)



Może pięknie nie wygląda, ale poza tym ma same plusy! Po pierwsze jest mega sycące. Po drugie robi się je baaaaardzo szybko. Po trzecie – jest po prostu pyszne!

SKŁADNIKI (na duże naczynie żaroodporne):

  • 300 g makaronu kokardki
  • 300 g mięsa mielonego (wołowego lub cielęcego)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pulpa pomidorowa (około 400g – u mnie 1 cały słoiczek)
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • pieprz ziołowy + czarny
  • sól
  • 250 g sera żółtego


SOS BESZAMELOWY

  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 400 ml mleka
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej


PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardy.
Następnie pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na rozgrzany olej. Lekko podsmażamy.

Dodajemy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy zioła i przyprawy – poza pieprzem – ten dodajmy do gotowego sosu. Do przyprawionego mięsa dodajemy pulpę pomidorową i gotujemy około 5 min.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W czasie nagrzewania piekarnika robimy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Cały czas mieszając sos (najlepiej rózgą, by nie powstały grudki) dodajemy cienkim strumieniem mleko. Gotujemy do zgęstnienia często mieszając. Kiedy sos będzie gęsty dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.

Na dno naczynia żaroodpornego dajemy 2-3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarowujemy. Wykładamy pół ugotowanego makaronu, następnie połowę sosu z mięsem i na to połowę sosu beszamelowego. Następnie wykładamy pozostałą połowę makaronu, sos pomidorowy i beszamel. Całość posypujemy startym serem, przykrywamy i wkładamy do piekarnia. Zapiekamy przez 10 minut. Po 10 minutach ściągamy pokrywę, przełączamy piekarnik na termoobieg i zapiekamy kolejne 10 minut (dzięki temu ser będzie przypieczony).

Komentarze

Popularne posty