Szybkie i proste ciacho czekoladowe

Cześć i czołem! 

Tym razem przedstawiam Wam nieco inny przepis niż zazwyczaj. Bazą do tego ciacha jest Ciasto Czekoladowe od Polskich Młynów. Do jego zrobienia wystarczy kilka składników. W zestawie mamy dołączoną także jednorazową papierową foremkę, co ułatwia sprawę i nie musimy martwić się o rozmiar blaszki. 

Co do samego ciasta – wykonanie go jest bardzo proste, a smak powala na łopatki. Ciasto jest mega puszyste i wilgotne, na maxa czekoladowe! Po prostu rozpływa się w ustach! Jeśli dołożymy do tego jeszcze masę na bazie mascarpone i śmietanki i polewę z białej czekolady… PO PROSTU PETARDA! 





SKŁADNIKI: 

1 opakowanie Ciasta Czekoladowego Polskie Młyny (do którego dodajmy jeszcze margarynę lub masło, jajka i wodę) 
250 g serka mascarpone
330ml śmietanki 30% 
3 łyżki cukru pudru
pół białej czekolady 
3 łyżki śmietanki 
do dekoracji wiórki kokosowe, orzechy, migdały lub jak u mnie liofilizowane pokruszone czerwone porzeczki 

WYKONANIE: 

Ciasto czekoladowe przygotowujemy i pieczemy według przepisu na opakowaniu. 

Kiedy ciasto będzie upieczone i wystudzone możemy zabrać się do robienia masy. Mikserem ubijamy śmietankę, następnie tuż przed końcem ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. 

Ciasto kroimy wzdłuż na trzy części. Na spód dajemy pół masy, przykrywamy kolejną częścią ciasta, na którą wykładamy pozostałe pół masy. Całość przykrywamy trzecią częścią ciasta. Następnie robimy polewę. Śmietankę dajemy do miseczki i dodajemy do niej pół czekolady. Całość podgrzewamy w mikrofalówce przez 30 sekund i dokładnie mieszamy, tak by powstała płynna polewa. Jeśli nie macie mikrofalówki, najpierw podgrzewamy śmietankę w garnuszku, dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie wszystko mieszamy. 

Złożone ciasto polewamy czekoladą i po chwili posypujemy (lub nie) wybranymi dodatkami. ;) 

SMACZNEGO! 






Komentarze

Popularne posty