Zupa krem z kalafiora

Sezon na kalafiora w pełni. Postanowiłam z tego skorzystać i stworzyłam zupę krem z kalafiora. Najlpeszym wyznacznikiem jej smaku jest fakt, że po pierwsze moja mama, która nie przepada za nowościami wsunęła całą miskę, a tata właśnie zjadł jej kolejne dwie miski, Paweł skromnie powiedział, że to najlepsza zupa, którą miał okazję zjeść. ;) 

Dla mnie zupa krem oprócz tego, że pyszna jest naprawdę sycąca. Polecam!



Na zrobienie zupy kremu potrzebujemy ( z podanych składników było mniej więcej 7-8 misek zupy)

* 1,5 lita wody
* 1,5 łyżki kucharka 
* całego kalafiora o wadze mniej więcej 1 kilograma
* 600 gram ziemniaków 
* 2 małe cebule
* 3 ząbki czosnku
* 3/4 szklanki śmietanki 30%
* olej ryżowy ( jeśli nie posiadacie wystarczy zwykły olej lub oliwa z oliwek)
* pieprz i czosnek granulowany do smaku
* weka, masło, czosnek granulowany na grzanki do kremu 

Na początku dobrze jest sobie wszystko przygotować: czyli obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, obrać i posiekać drobno cebulę i czosnek oraz obrać i porozdzielać kalafiora. 

Stawiamy wodę i kiedy zacznie się gotować dodajemy kucharka. W między czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej/ oliwę i podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Kiedy się cebulka się zeszkli dodajemy ziemniaki i wszystko podsmażamy przez około 10 minut. Podsmażone składniki dodajemy do gotującego się bulionu. Następnie dodajemy kalafiora i wszystko gotujemy do czasu, kiedy warzywa zmiękną. 
Na koniec dodajemy pieprz i trochę czosnku granulowanego. Jeżeli zupa jest mało słona to dosalamy. Szczerze mówiąc, ja nie dosalałam już ponieważ z kucharkiem było wszystko idealne. Po zestawieniu z gazu dodajemy śmietankę. Całość blendujemy na gładki krem. 

Krem warto podać z grzankami. Wekę smarujemy masłem i posypujemy czosnkiem granulowanym. Na rozgrzaną patelnie kładziemy grzanki i podpiekamy (bez tłuszczu, wystarczy masło które się wytopi z chleba). Grzanki pokroić, do miseczki wlać krem i posypać grzankami. SMACZNEGO! 


Komentarze

Popularne posty