Ciasto LION

Dawno nie wrzucałam żadnego przepisu, tak aby Was zasłodzić. Ciasto LION został zrobiony z myślą o moich 26 urodzinach. Ciasto świetne właśnie na takie okazje, jest naprawdę mało czasochłonne i bez pieczenia. Jestem pewna, że zachwyci Was tak samo jak i mnie i moich gości. :)



Składniki na dużą blachę: 

* 400 g ciemnych, kakaowych herbatników
* 1 paczka krakersów
* 400 g masy krówkowej
* 750 g serka mascarpone
* 3/4 szklanki śmietanki 30 % + 4 łyżki cukru pudru
* 5 podwójnych batonów LION
* 500 ml śmietanki 36% + 2 łyżki cukru pudru

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy pierwszą warstwę z herbatników kakaowych. Podgrzewamy masę krówkową i ciepłą wylewamy na herbatniki, równo smarując. Na masę krówkową układamy krakersy.

Drobno kroimy 3 podwójne batony lion. W naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę 30% z cukrem pudrem. Następnie powoli dodajemy ją do serków mascarpone. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy pokrojone batony i mieszamy szpatułką. Tak przygotowaną masę wykładamy na krakersy i na górze układamy jeszcze jedną warstwę kakaowych herbatników.

Kroimy pozostałe batony. W wysokim naczyniu ubijamy 500 ml śmietanki 36% i dodajemy cukier puder. Wykładamy na herbatniki i wierzch posypujemy pokrojonymi batonami. Ciasto należy zostawić na całą noc w lodówce.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty