Sałatka z kapusty pekińskiej

Przez te upały ciężko znaleźć chęci do zrobienia czegokolwiek. Nawet obiadu się nie chce ugotować. Grilla rozpalić. Jeść się nawet nie chce. 

Ale mimo wszystko mam dla Was propozycję sałatki z kapusty pekińskiej, idealnie nadającej się do obiadu lub grilla. 



* kapusta pekińska 1szt. 
* 2 średnie marchewki 
* mały jogurt naturalny
* 1 łyżka majonezu
* 1 łyżka chrzanu
* 2-3 ząbki czosnku 
* koperek 
* sok z cytryny 
* sól, pieprz, cukier 

Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i cukrem i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o małych oczkach. Robimy sos, do joguryu naturalnego dodajemy majonez, chrzan, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek, koperek wedle uznania i wszystko razem, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem. 

Do kapusty dodajemy startą marchew i sos i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. Podajemy do obiadu lub grilla. Smacznego. 


Komentarze

Popularne posty