Tarta brzoskwiniowa
Dziś trochę na osłodę, trochę na poprawę humoru i trochę lata. Tarta brzoskwiniowa. Idealne rozwiązanie na gorszy dzień - swoim smakiem zdecydowanie poprawi humor, zapachem i barwą przeniesie Was do lata.
Co tu dużo mówić, wszystkim, którzy mieli okazję ją spróbować bardzo, bardzo smakowała i z czystym sumieniem i pełną odpowiedzialnością mogę ją polecić. :)
Składniki na ciasto:
* 200 g mąki tortowej
* 100 g zimnego masła
* 2 żółtka
*3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
* 60 g cukru pudru
Składniki na zalewę:
* 2 żółtka
* 1 jajko
* 200 ml mleka 3,2%
* 40 g cukru trzcinowego
* 1 cukier wanilinowy
* szczypta soli
* pół łyżeczki cukru pudru
* 2 kopiate łyżeczki mąki tortowej
Dodatkowo:
* brzoskwinie z puszki, pokrojone na grube plastry
* cukier puder do posypania
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę lub do dużej miski, jak kto woli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, śmietanę i cukier puder. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na około 40-50 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i przekładamy do formy na tartę, grubo posmarowanej masłem. Rozkładamy ciasto i nakłuwamy je. Wykładamy na ciasto pognieciony papier do pieczenia i obciążamy je fasolą lub obciążnikami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód 20 minut, po czym ściągamy obciążniki i wkładamy je jeszcze na 5 minut do piekarnika.
W czasie kiedy piecze się spód robimy zalewę na ciasto. Zrobienie jej jest dziecinnie proste- wystarczy wszystkie składniki ze sobą dokładnie zmiksować. ;)
Po 25 minutach wyjmujemy ciasto, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zalewamy powstałą "masą". Na to układamy pokrojone brzoskwinie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do czasu, kiedy zalewa całkowicie się nie zetnie - około 30-35 minut.
Wystudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! ;)
Co tu dużo mówić, wszystkim, którzy mieli okazję ją spróbować bardzo, bardzo smakowała i z czystym sumieniem i pełną odpowiedzialnością mogę ją polecić. :)
Składniki na ciasto:
* 200 g mąki tortowej
* 100 g zimnego masła
* 2 żółtka
*3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
* 60 g cukru pudru
Składniki na zalewę:
* 2 żółtka
* 1 jajko
* 200 ml mleka 3,2%
* 40 g cukru trzcinowego
* 1 cukier wanilinowy
* szczypta soli
* pół łyżeczki cukru pudru
* 2 kopiate łyżeczki mąki tortowej
Dodatkowo:
* brzoskwinie z puszki, pokrojone na grube plastry
* cukier puder do posypania
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę lub do dużej miski, jak kto woli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, śmietanę i cukier puder. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na około 40-50 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i przekładamy do formy na tartę, grubo posmarowanej masłem. Rozkładamy ciasto i nakłuwamy je. Wykładamy na ciasto pognieciony papier do pieczenia i obciążamy je fasolą lub obciążnikami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód 20 minut, po czym ściągamy obciążniki i wkładamy je jeszcze na 5 minut do piekarnika.
W czasie kiedy piecze się spód robimy zalewę na ciasto. Zrobienie jej jest dziecinnie proste- wystarczy wszystkie składniki ze sobą dokładnie zmiksować. ;)
Po 25 minutach wyjmujemy ciasto, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zalewamy powstałą "masą". Na to układamy pokrojone brzoskwinie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do czasu, kiedy zalewa całkowicie się nie zetnie - około 30-35 minut.
Wystudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz