Muffinki z marmoladą

Dawno nie zasypywałam Was przepisami na muffinki. W zasadzie lubię muffinki, bo robi się je dość szybko. Tutaj mamy wydanie z marmoladą. :) Palce lizać! 





Składniki mokre: 

* 100 g masła roślinnego, roztopionego, ostudzonego
* szklanka mleka 3,2%
* 2 jajka

Składniki suche: 

* 350 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 80 g cukru pudru 

Dodatkowo: 

* marmolada (u mnie o smaku truskawkowym) 
* cukier puder do posypania 


PRZYGOTOWANIE: 

Przygotowanie jest dość proste i szybkie. Najpierw rozpuszczamy i studzimy masło roślinne. Następnie w jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, w drugiej mieszamy mokre. Następnie łączymy obie miski wlewając roztrzepane jajka, mleko i masło do mąki z proszkiem i cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy łyżką. 

W formie na muffiny rozkładamy papilotki. Do papilotek dajemy jedną łyżkę ciasta, łyżeczkę marmolady i przykrywamy marmoladę drugą łyżką ciasta. Z podanej ilości wychodzi około 16 muffinek. 




Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około 20-25 minut. 

Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem. ;) 

Smacznego! :) 






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty