Tarta z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi
Pora na coś obiadowego. Przed Wami tarta z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi. Od samego patrzenia zaczęłam ją uwielbiać. Pokochałam ją od pierwszego kęsa.
Jeśli chcecie urozmaicić nieco swoje dania obiadowe to ta tarta nadaje się do tego idealnie. A jak ona apetycznie wygląda! Od samego patrzenia pokochacie ją tak jak ja. Po pierwszym kęsie zaprzedacie jej duszę. ;)
Składniki na ciasto: 
* 250 gram mąki pszennej
* 150 gram zimnego masła 
* pół łyżeczki soli 
* 2 łyżki zimnej wody 
Składniki na farsz:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* przyprawa do gyrosa, pieprz cayenne, słodka papryka
* 1 mała cebula
* mała słodka śmietanka 30%
* 100 gram sera żółtego w kostce 
* 4 jajka
* sól, pieprz
* szczypiorek
* pomidorki koktajlowe, około 13 szt. 
* oliwa 
Składniki na sos: 
* 1 mały jogurt grecki 
* 1 łyżka majonezu 
* szczypiorek 
* pieprz i sól 
PRZYGOTOWANIE 
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Składniki łączymy ze sobą, tak by powstała kruszonka i dodajemy zimną wodę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. 
Kiedy ciasto będzie w lodówce można przygotować dalsze składniki. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do niego pół łyżeczki przyprawy gyros, trochę pieprzu cayenne i pół łyżeczki papryki słodkiej. Mieszamy. Kroimy cebulę w piórka. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Podsmażamy chwilę i dodajemy kurczaka. Wszystko smażymy około 10 minut. Kroimy ser w drobną kostkę, ewentualnie można go zetrzeć na tarce. W misce roztrzepujemy jajka i dodajmy śmietankę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ja dodałam także do masy 2 łyżki szczypiorku. Pomidorki nakłuwamy widelcem, aby ładnie się rozpiekły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
Formę do tarty smarujemy grubo masłem i wykładamy dno oraz boki blaszki ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy od nagrzanego piekarnika na 15 minut, by się podpiekło. Na lekko zarumieniony spód wykładamy kurczaka, posypujemy serem. Całość zalewamy masą jajeczno - śmietanową i układamy na wierzchu pomidorki. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut. 
Do tarty można także zrobić sos. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy szczypiorek i przyprawaimy do smaku solą i pieprzem. 
Niebo w gębie! ;) 
SMACZNEGO! 

Piekna tarta, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń