Jagodowa kostka


Sezon na borówki już tuż tuż. Dlatego też chciałam się z wami podzielić przepisem na fantastyczne ciasto o nazwie jagodowa kostka. Mięciutki biszkopt, do tego masa, której podstawą jest mascarpone i borówki, śmietana oraz beza. Dla mnie, dla takiej fanki borówek jaką jetem - jest to połączenie idealne!

Szczerze zachęcam was do zrobienia tego ciasta. Może niekoniecznie pieczcie biszkopt, bo przy obecnych temperaturach byłaby to istna tortura. :) Ewentualnie można pokombinować z biszkoptami. ;)



SKŁADNIKI (duża blacha 36 cm x 25 cm):

BISZKOPT:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 105 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru


MASA JAGODOWA

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g borówek (świeżych lub mrożonych)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ gorącej wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody


BITA ŚMIETANA

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan – fixy


DODATKOWO

  • 1 szklanka wody z sokiem do nasączenia biszkoptu (sok malinowy lub inny rozcieńczony z wodą pół na pół)
  • gotowe pokruszone bezy



PRZYGOTOWANIE: 

BISZKOPT:

Przy biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę pokojową. Następnie ubić białka na sztywno. Kiedy piana będzie dobrze ubita, dodajemy cukier. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie obie mąki przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt. Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto wystudzić i naponczować wodą z sokiem.

MASA JAGODOWA:

Zaczynamy od przygotowania jagodowej frużeliny. W garnku umieszczamy borówki z cukrem i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a jagody puszczą soki. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody. Kiedy będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody, tak by było płynne. Wlewamy do borówek z cukrem, mieszamy i czekamy do zagotowania.

Żelatynę rozpuścić i dobrze wymieszać i dodajemy do jeszcze gorącego sosu z borówek – dobrze wymieszać. Tak przygotowaną frużelinę schłodzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Kiedy frużelina będzie zimna i ścięta, czas na rozmiksowanie mascarpone i dodanie do niego borówkowej frużeliny. Całość zmiksować do powstania gładkiego kremu.

BITA ŚMIETANA


Śmietanka musi być bardzo dobrze schłodzona. Ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach, a tuż przed końcem ubijania dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.

Teraz możemy przystąpić do składania ciasta. Zaczynamy oczywiście od naponczowanego biszkoptu. Następnie wykładamy całość kremu jagodowego, a na niego dajemy bitą śmietanę. Całość posypujemy pokruszonymi bezikami. SMACZNEGO! :)



Komentarze

Popularne posty