Jagodowa kostka
Sezon
na borówki już tuż tuż. Dlatego też chciałam się z
wami podzielić przepisem na fantastyczne ciasto o nazwie jagodowa
kostka. Mięciutki biszkopt, do tego masa, której podstawą jest
mascarpone i borówki, śmietana oraz beza. Dla mnie, dla takiej
fanki borówek jaką jetem - jest to połączenie idealne!
Szczerze
zachęcam was do zrobienia tego ciasta. Może niekoniecznie pieczcie
biszkopt, bo przy obecnych temperaturach byłaby to istna tortura. :)
Ewentualnie można pokombinować z biszkoptami. ;)
SKŁADNIKI (duża blacha 36 cm x 25 cm):
BISZKOPT:
- 4 jajka rozmiar L
- 105 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 130 g cukru
MASA
JAGODOWA
- 500 g serka mascarpone
- 500 g borówek (świeżych lub mrożonych)
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ gorącej wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
BITA
ŚMIETANA
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan – fixy
DODATKOWO
- 1 szklanka wody z sokiem do nasączenia biszkoptu (sok malinowy lub inny rozcieńczony z wodą pół na pół)
- gotowe pokruszone bezy
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT:
Przy
biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę
pokojową. Następnie ubić białka na sztywno. Kiedy piana będzie
dobrze ubita, dodajemy cukier. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca,
dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie obie
mąki przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub
wymieszać szpatułką.
Dno
blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt.
Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do
tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z
piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z
wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto
wystudzić i naponczować wodą z sokiem.
MASA
JAGODOWA:
Zaczynamy
od przygotowania jagodowej frużeliny. W garnku umieszczamy borówki
z cukrem i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a jagody
puszczą soki. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną
w 1 łyżce zimnej wody. Kiedy będzie za gęsta, dodajemy odrobinę
wody, tak by było płynne. Wlewamy do borówek z cukrem, mieszamy i
czekamy do zagotowania.
Żelatynę
rozpuścić i dobrze wymieszać i dodajemy do jeszcze gorącego sosu
z borówek – dobrze wymieszać. Tak przygotowaną frużelinę
schłodzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Kiedy
frużelina będzie zimna i ścięta, czas na rozmiksowanie mascarpone
i dodanie do niego borówkowej frużeliny. Całość zmiksować do
powstania gładkiego kremu.
BITA
ŚMIETANA
Śmietanka
musi być bardzo dobrze schłodzona. Ubijamy ją mikserem na
najwyższych obrotach, a tuż przed końcem ubijania dodajemy
śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.
Teraz
możemy przystąpić do składania ciasta. Zaczynamy oczywiście od
naponczowanego biszkoptu. Następnie wykładamy całość kremu
jagodowego, a na niego dajemy bitą śmietanę. Całość posypujemy
pokruszonymi bezikami. SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz