Jagodowa kostka
Sezon
na borówki już tuż tuż. Dlatego też chciałam się z
wami podzielić przepisem na fantastyczne ciasto o nazwie jagodowa
kostka. Mięciutki biszkopt, do tego masa, której podstawą jest
mascarpone i borówki, śmietana oraz beza. Dla mnie, dla takiej
fanki borówek jaką jetem - jest to połączenie idealne!
Szczerze
zachęcam was do zrobienia tego ciasta. Może niekoniecznie pieczcie
biszkopt, bo przy obecnych temperaturach byłaby to istna tortura. :)
Ewentualnie można pokombinować z biszkoptami. ;)
SKŁADNIKI (duża blacha 36 cm x 25 cm):
BISZKOPT:
- 4 jajka rozmiar L
 - 105 g mąki pszennej
 - 40 g mąki ziemniaczanej
 - 130 g cukru
 
MASA
JAGODOWA 
- 500 g serka mascarpone
 - 500 g borówek (świeżych lub mrożonych)
 - ¾ szklanki cukru
 - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ gorącej wody
 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
 
BITA
ŚMIETANA 
- 500 ml śmietanki 30%
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 2 śmietan – fixy
 
DODATKOWO
- 1 szklanka wody z sokiem do nasączenia biszkoptu (sok malinowy lub inny rozcieńczony z wodą pół na pół)
 - gotowe pokruszone bezy
 
PRZYGOTOWANIE: 
BISZKOPT:
Przy
biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę
pokojową. Następnie ubić białka na sztywno. Kiedy piana będzie
dobrze ubita, dodajemy cukier. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca,
dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie obie
mąki przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub
wymieszać szpatułką.
Dno
blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt.
Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do
tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z
piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z
wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto
wystudzić i naponczować wodą z sokiem. 
MASA
JAGODOWA: 
Zaczynamy
od przygotowania jagodowej frużeliny. W garnku umieszczamy borówki
z cukrem i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a jagody
puszczą soki. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną
w 1 łyżce zimnej wody. Kiedy będzie za gęsta, dodajemy odrobinę
wody, tak by było płynne. Wlewamy do borówek z cukrem, mieszamy i
czekamy do zagotowania. 
Żelatynę
rozpuścić i dobrze wymieszać i dodajemy do jeszcze gorącego sosu
z borówek – dobrze wymieszać. Tak przygotowaną frużelinę
schłodzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny. 
Kiedy
frużelina będzie zimna i ścięta, czas na rozmiksowanie mascarpone
i dodanie do niego borówkowej frużeliny. Całość zmiksować do
powstania gładkiego kremu. 
BITA
ŚMIETANA 
Śmietanka
musi być bardzo dobrze schłodzona. Ubijamy ją mikserem na
najwyższych obrotach, a tuż przed końcem ubijania dodajemy
śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem. 
Teraz
możemy przystąpić do składania ciasta. Zaczynamy oczywiście od
naponczowanego biszkoptu. Następnie wykładamy całość kremu
jagodowego, a na niego dajemy bitą śmietanę. Całość posypujemy
pokruszonymi bezikami. SMACZNEGO! :) 



Komentarze
Prześlij komentarz