Prawdziwy sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Kochani, nie wiem
jak u Was, ale u nas upały wciąż nie odpuszczają, a co więcej –
ma być jeszcze gorzej w nadchodzących dniach. Pogoda w żadnym
wypadku nie zachęca do odpalania piekarnika i pieczenia. Mimo
wszystko nie wyobrażam sobie weekendu bez żadnego ciasta.
Dlatego też
postawiłam na prawdziwy sernik na zimno, z truskawkami i galaretką
– nie taki z jogurtów, sera z wiaderka, czy z serków
homogenizowanych. Tylko na taki z prawdziwego białego sera. Ciasto
ma same zalety: nie trzeba piec, robi się je błyskawicznie, a
smakuje wprost obłędnie! Gwarantuję, że pokochacie je od
pierwszego kęsa! :)
SKŁADNIKI (na
tortownicę ⌀ 26 cm)
- 2 paczki biszkoptów (okrągłych lub podłużnych)
- 800 g sera białego półtłustego
- pół szklanki mleka
- opakowanie żelatyny do deserów i serników (zamiast tego można użyć 3 łyżek żelatyny)
- 1 żółtko dużego jaja (albo 2 z mniejszych)
- szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- bita śmietana w proszku + 125 ml zimnego mleka
- 700 g truskawek
- 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie poziomkowe) + 750 ml wrzątku do rozpuszczenia
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od
rozpuszczenia galaretek i odkładamy do ostygnięcia. Kiedy
ostygnie, galaretki dałam do lodówki, by szybciej zaczęły tężeć.
Następnie
zagotowujemy pół szklanki mleka w garnuszku. Po zdjęciu z ognia
dodajemy całe opakowanie żelatyny do deserów i serników (lub 3
łyżki zwykłej żelatyny) i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Na tortownicy
układamy biszkopty i bierzemy się za robienie masy serowej. Biały
ser mielimy – ja zrobiła to blenderem i o dziwo – dało radę.
Do zmielonego sera dodajemy cukry oraz żółtko. Ponownie wszystko
blendujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę.
Gotową śmietanę łączymy z masą serową i miksujemy do
połączenia składników. Na sam koniec dodajemy żelatynę z
mlekiem i również dokładnie miksujemy.
Połowę masy
wylewamy na biszkopty i wyrównujemy. Na masie układamy połówki
truskawek, dość gęsto i dociskamy, by owoce zatopiły się w
masie. Na truskawki układamy drugą warstwę biszkoptów i wylewamy
pozostałą masę serową. Wyrównujemy i układamy plasterki
truskawek tutaj już dowolną ilość – wedle upodobania. Całość
zalewamy tężejącą galaretką. Sernik wstawiamy do lodówki na
kilka godzin.
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz