Faszerowane papryki igołomskie
Tym razem propozycja
na sycący obiad – fantastyczne faszerowane papryki igołomskie.
Idealnie się zapiekają, nie dominują smakiem nad farszem, a ich
skórka jest miękka i nie wymaga obierania.
Farsz do papryk jest
bardzo sycący – mięsko, ryż, passata pomidorowa, aromatyczne
zioła… Jak dla mnie to obiad idealny – smaczny, pożywny i
naprawdę mało wymagający! No to do dzieła!
SKŁADNIKI:
- 10 papryk igołomskich
- 500 g mięsa mielonego (wołowego lub cielęcego)
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- kurkuma (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 500 g passaty pomidorowej
- koperek
- sól
- pieprz czarny i ziołowy
- papryka ostra
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy woreczek
ryżu w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Dzięki temu ryż zyska
fantastyczny aromat i piękny kolor. Kurkuma nie jest konieczna –
kto nie lubi, po prostu ją pomija.
Cebulę kroimy w
piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzany
olej, krótko smażymy. Dodajemy mięso mielone, dodajemy sól,
pieprz czarny i ziołowy, paprykę ostrą i zioła prowansalskie –
całość smażymy do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie
dodajemy passatę pomidorową i świeży koperek i mieszamy. Na
koniec dodajemy ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy.
Tak powstałym
farszem napełniamy umyte i pozbawione ogonków i pestek papryki.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką lub
folią aluminiową. Zapiekamy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni Celsjusza. Po 40 minutach zdejmujemy przykrycie i
zapiekamy jeszcze przez 15 minut i gotowe!
Prawda, że proste?
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz