Faszerowane papryki igołomskie


Tym razem propozycja na sycący obiad – fantastyczne faszerowane papryki igołomskie. Idealnie się zapiekają, nie dominują smakiem nad farszem, a ich skórka jest miękka i nie wymaga obierania.

Farsz do papryk jest bardzo sycący – mięsko, ryż, passata pomidorowa, aromatyczne zioła… Jak dla mnie to obiad idealny – smaczny, pożywny i naprawdę mało wymagający! No to do dzieła!



SKŁADNIKI:

  • 10 papryk igołomskich
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub cielęcego)
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • kurkuma (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 500 g passaty pomidorowej
  • koperek
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy woreczek ryżu w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Dzięki temu ryż zyska fantastyczny aromat i piękny kolor. Kurkuma nie jest konieczna – kto nie lubi, po prostu ją pomija.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzany olej, krótko smażymy. Dodajemy mięso mielone, dodajemy sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę ostrą i zioła prowansalskie – całość smażymy do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy passatę pomidorową i świeży koperek i mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy.

Tak powstałym farszem napełniamy umyte i pozbawione ogonków i pestek papryki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekamy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po 40 minutach zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 15 minut i gotowe!

Prawda, że proste? SMACZNEGO! :)



Komentarze

Popularne posty