Szybki czekoladowy torcik z malinami bez pieczenia
Oto coś dla fanów
czekolady a także prostych i szybkich ciast. Z racji tego, że
ostatnio brakuje mi doby, postanowiłam postawić na coś szybkiego,
prostego i czekoladowego. Zapewniam was, że ciasto robi się w 20
minut, a po 2-3 godzinach chłodzenia można je już jeść. Ot,
szybki deser dla każdego.
SKŁADNIKI:
- 2 paczki biszkoptów podłużnych
- 750 g mascarpone
- 5 – 6 kopiastych łyżek Nutelli
- 330 ml śmietanki 30 %
- pudełeczko malin lub innych kwaśnych owoców (porzeczek, wiśni itp.)
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od
przygotowania kremu czekoladowego – wszystkie składniki muszą być
zimne (poza Nutellą). Do miski wlewamy śmietankę 30% i zaczynamy
ubijać. Przed końcem ubijania dodajemy po łyżce mascarpone, a gdy
składniki się połączą – Nutellę. Krem czekoladowy mamy już
gotowy!
Tortownicę o
średnicy 26 cm wykładamy folią aluminiową. Teraz biszkoptami
będziemy okładać boki. Biszkoptom, które układamy na boku
odcinamy końcówki – tak o około 4 cm, by nie były one już
zaokrąglone po obu stronach. Stronę obciętą maczamy w kremie i
wykładamy na boki.
Na dnie układamy
pozostałe biszkopty, na nie wykładamy połowę kremu czekoladowego.
Wyrównujemy, ponownie układamy resztę biszkoptów (można,a a
nawet trzeba użyć te ścinki, które nam pozostały) i wykładamy
drugą część kremu. Wierzch wyrównujemy i układamy maliny lub
inne kwaśne owoce, które przełamią słodkość. Ciast wkładamy
do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny – po upływie tego czasu
można spokojnie kroić i się delektować. ;)
Komentarze
Prześlij komentarz