Borówkowe pod kruszonką
Siemka! Swój wielki come back po prawie dwóch miesiącach nieobecności,
chcę rozpocząć od ciasta – żeby osłodzić życie sobie i Wam.
Zapraszam po przepis na ciasto borówkowe z kruszonką, na punkcie
której od kilku miesięcy dostałam prawdziwej obsesji. ;)
Borówki mogą
zostać zastąpione dowolnymi owocami – truskawkami, śliwkami,
malinami itp.
SKŁADNIKI (duża
blacha 36 cm x 25 cm):
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 35 dkg borówek
NA KRUSZONKĘ:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od
zrobienia kruszonki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i
zagniatamy, do momentu, aż zrobią się grudki. Łączenie
składników w jednolite ciasto powinno zająć dosłownie chwilę.
Kruszonkę wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Przygotowanie ciasta
zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i ubicia piany z
białek. Kiedy białka będą ubite dodajemy cukier i cukier
wanilinowy i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Potem dodajemy
żółtka i następnie mąkę. Kiedy wszystko ze sobą ładnie się
połączy to wlewamy do ciasta olej i miksujemy na najniższych
obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy proszek do
pieczenia i mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto wylewamy na dużą
tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (lub nasmarowaną
tłuszczem i posypanej bułką tartą). Wierzch posypujemy borówkami
i kruszonką.
Ciasto pieczemy w
160 stopnicach Celsjusza (bez termoobiegu) przez około 50 – 55
min. Ja zawsze na ostatnie 10 minut przełączam się na termoobieg,
żeby kruszonka nabrała pięknego złotego koloru. Upieczone i
wystudzone ciasto możemy posypać odrobiną cukru pudru.
Smacznego!
woow cudne ciacho!!!!
OdpowiedzUsuń