Sałatka 'Król Imprezy'
Cześć!
Długo czekałam na idealną okazję na przetestowanie tej sałatki i
w końcu stało się! Sałatka „Król Imprezy” wjechała na stół
z okazji moich 30-stych urodzin i muszę przyznać, że z miejsca
podbiła serca moich gości – najpierw swoim nietypowym wyglądem,
a później smakiem.
Dlatego
też, jest to pierwsza rzecz z urodzinowego menu, którą
postanowiłam tutaj wrzucić – zbyt dużo ludzi prosi mnie o
przepis na nią. :)
SKŁADNIKI
NA DUŻĄ MISKĘ:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka ostra
- sól i pieprz
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- pół główki sałaty lodowej
- 4 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200 g startego sera żółtego do posypania wierzchu
- nachosy o dowolnym smaku (u mnie chili)
SOS:
- 1 jogurt naturalny
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie
sałatki rozpoczynamy od rozgrzania niewielkiej ilości oleju na
patelni, na który dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę ją
przysmażamy, po czym dodajemy mięso mielone. Pod koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy do smaku ostrą papryką,
solą i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Pieczarki
myjemy, suszymy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju. Wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić solą
i pieprzem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie
pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kukurydzę
oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy. Z podanych wyżej
składników przygotowujemy sos czosnkowy. Ser ścieramy na tarce o
grubych oczkach.
W
szklanej misce składniki układamy warstwowo:
- pokrojona sałata lodowa
- pokrojone w kostkę pomidory
- mięso mielone
- pieczarki
- kukurydza
- czerwona fasola
- sos
- starty ser
- pokruszone nachosy
Wokół
naczynia układamy nachosy. I już – gotowe! Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz