Mini pizze z tortilli


Tym razem, żeby was nie zasłodzić przed zbliżającą się wielkimi krokami wielką przedświąteczną próbą ciast, proponuję coś na słono. Fantastyczną przekąskę na imprezę, spotkanie, dodatek do sałatek, czy po prostu kolację. Oto mini pizze z tortilli. Okazuje się, że połączenie włosko – meksykańskie to strzał w 10. Z moich obserwacji wynika, że to właśnie mini pizze znikają z talerzy jako pierwsze niezależnie od charakteru spotkania. 




SKŁADNIKI na 24 mini pizze:

  • 5 placków tortilli pszennej
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • oregano
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 50 g sera żółtego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 4 pieczarki
  • 150 g szynki konserwowej


PRZYGOTOWANIE

Do wykonania mini pizzy z tortilli potrzebna nam będzie foremka na muffiny. Zaczynamy od wycięcia z tortilli mniejszych placków o większej średnicy niż foremka. Ja użyłam do tego dużego kubka. Chodzi o to, żeby placki wciśnięte do foremki miały wysokie brzegi.

Kolejno podgrzewamy passatę, dodajemy soli, pieprzu oraz oregano i tymianku. Całość podgrzewamy, zestawiamy z ognia i dodajemy starty na drobnej tarce ser żółty. Na każdego placka dajemy łyżkę sosu, dodajemy pokrojoną szynkę konserwową, całość przykrywamy plastrem mozzarelli. Na mozzarellę z kolei kładziemy plasterek pieczarki.

Całość zapiekamy około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Mini pizze smakują doskonale zarówno podawane na ciepło, jak i na zimno. Smacznego! :)





Komentarze

Popularne posty