Świąteczny torcik makowy z masą kajmakową
Zgodnie
z wcześniejszymi zapowiedziami rozpoczął się wielki test
świątecznych ciast. Na pierwszy rzut idzie więc świąteczny
torcik makowy i z masą kajmakową. Fantastycznie wilgotne makowy
biszkopt przełożony wiśniową konfiturą i nie takim znów słodkim
kremem kajmakowym, czekoladą i kakao. Absolutnie świątecznie,
totalnie „na bogato”. 
PRZYGOTOWANIE
(duża blacha 36 x 25 cm): 
BISZKOPT:
- 4 jajka
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki kakao
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 cukier wanilinowy
 - ¾ szklani cukru
 - 200 g mielonego maku
 
KREM
KAJMAKOWY: 
- 500 g mascarpone
 - puszka masy kajmakowej (około 460 g)
 - 200 ml śmietanki 30%
 
DODATKOWO:
- słoik konfitury wiśniowej
 - na poncz 50 ml wody i 50 ml likieru kawowego
 - do dekoracji kakao oraz starta gorzka czekolada
 
PRZYGOTOWANIE:
Pracę
nad torcikiem zaczynamy od zalania maku wrzątkiem tak, by był on
całkowicie przykryty wodą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przez lnianą ściereczkę odciskamy nadmiar wody. 
Ucieramy
żółtka z cukrem wanilinowym na puch. Dodajemy mak, kakao, proszek
do pieczenia oraz mąkę. Całość będzie bardzo gęsta, dlatego do
mieszania używamy drewnianej łyżki. Białka ubijamy na sztywną
pianę i dodajemy stopniowo do masy makowej delikatnie mieszając.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy
około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z
piekarnika i studzimy. 
Robiąc
masę należy pamiętać o tym, by wszystkie składniki były bardzo
dobrze schłodzone. Mascarpone, kajmak oraz śmietankę miksujemy do
uzyskania konsystencji gęstego kremu. 
Biszkopt
przekroić na pół. Dolny blat  nasączamy połową ponczu i
wykładamy na niego konfiturę z wiśni. Na konfiturę wykładamy 2/3
masy kajmakowej i wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim blatem
ciasta, który również nasączamy pozostałym ponczem oraz
pozostałym kremem. Następnie całość posypujemy kakao i startą
czekoladą. Ciasto zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej
na całą noc. Smacznego! 
*pomysł na ciasto zaczerpnięty od zjemto.blog.pl*



Komentarze
Prześlij komentarz