Świąteczny torcik makowy z masą kajmakową


Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami rozpoczął się wielki test świątecznych ciast. Na pierwszy rzut idzie więc świąteczny torcik makowy i z masą kajmakową. Fantastycznie wilgotne makowy biszkopt przełożony wiśniową konfiturą i nie takim znów słodkim kremem kajmakowym, czekoladą i kakao. Absolutnie świątecznie, totalnie „na bogato”.



PRZYGOTOWANIE (duża blacha 36 x 25 cm):

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • ¾ szklani cukru
  • 200 g mielonego maku


KREM KAJMAKOWY:

  • 500 g mascarpone
  • puszka masy kajmakowej (około 460 g)
  • 200 ml śmietanki 30%


DODATKOWO:

  • słoik konfitury wiśniowej
  • na poncz 50 ml wody i 50 ml likieru kawowego
  • do dekoracji kakao oraz starta gorzka czekolada



PRZYGOTOWANIE:

Pracę nad torcikiem zaczynamy od zalania maku wrzątkiem tak, by był on całkowicie przykryty wodą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przez lnianą ściereczkę odciskamy nadmiar wody.

Ucieramy żółtka z cukrem wanilinowym na puch. Dodajemy mak, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość będzie bardzo gęsta, dlatego do mieszania używamy drewnianej łyżki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy makowej delikatnie mieszając. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Robiąc masę należy pamiętać o tym, by wszystkie składniki były bardzo dobrze schłodzone. Mascarpone, kajmak oraz śmietankę miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączamy połową ponczu i wykładamy na niego konfiturę z wiśni. Na konfiturę wykładamy 2/3 masy kajmakowej i wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy pozostałym ponczem oraz pozostałym kremem. Następnie całość posypujemy kakao i startą czekoladą. Ciasto zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!




*pomysł na ciasto zaczerpnięty od zjemto.blog.pl*

Komentarze

Popularne posty