Tradycyjne pierniczki świąteczne


Święta Bożego Narodzenia trudno wyobrazić sobie bez pieczenia pierniczków, a potem ich dekorowania. Do świąt zostały równo dwa tygodnie i ten czas wystarczy na zrobienie i udekorowanie tradycyjnych pierniczków. Z poniższego przepisu wyjdzie wam ich ponad 100. :)

Ja zawsze robię ich sporo, ponieważ uwielbiam obdarowywać nimi przyjaciół i znajomych. 



SKŁADNIKI:

  • 300 g prawdziwego miodu (u mnie spadź iglasta)
  • 120 g masła
  • 550 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao (doda pierniczkom koloru)
  • 2 op. przyprawy do pierników (40g)


LUKIER KRÓLEWSKI:

  • 1 białko jajka (około 30 g)
  • 150 g cukru pudru
  • 6 kropli cytrynki (takiej z butelki, ale może być też ze świeżej cytryny)
  • ewentualnie barwniki spożywcze


PRZYGOTOWANIE:

Masło i miód podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się masła – nie gotujemy! Następnie zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przelewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki mąkę, cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao praz przyprawę do piernika.

Wyrabiamy elastyczne ciasto, które wałkujemy na dowolną grubość (optymalnie 3-4 mm). Wycinamy foremkami różne kształty i przekładamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzałka góra – dół) przez około 9-10 minut. Ostudzone pierniczki dekorujemy dowolnie na przykład lukrem.

By zrobić lukier królewski do misy miksera przesiewamy cukier puder, białko oraz sok z cytryny i ubijamy na średnich obrotach przez około 7 minut. Przed końcem dodajemy barwnik spożywczy, by nadać lukrowi kolor. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego, któremu robimy małą dziurkę i dekorujemy! :)

Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych puszkach. 




Komentarze

Popularne posty