Tradycyjne pierniczki świąteczne
Święta Bożego
Narodzenia trudno wyobrazić sobie bez pieczenia pierniczków, a
potem ich dekorowania. Do świąt zostały równo dwa tygodnie i ten
czas wystarczy na zrobienie i udekorowanie tradycyjnych pierniczków. Z
poniższego przepisu wyjdzie wam ich ponad 100. :)
Ja zawsze robię ich sporo, ponieważ uwielbiam obdarowywać nimi przyjaciół i znajomych.
Ja zawsze robię ich sporo, ponieważ uwielbiam obdarowywać nimi przyjaciół i znajomych.
SKŁADNIKI:
- 300 g prawdziwego miodu (u mnie spadź iglasta)
- 120 g masła
- 550 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kakao (doda pierniczkom koloru)
- 2 op. przyprawy do pierników (40g)
LUKIER KRÓLEWSKI:
- 1 białko jajka (około 30 g)
- 150 g cukru pudru
- 6 kropli cytrynki (takiej z butelki, ale może być też ze świeżej cytryny)
- ewentualnie barwniki spożywcze
PRZYGOTOWANIE:
Masło i miód
podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się masła – nie gotujemy!
Następnie zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przelewamy do dużej
miski i dodajemy pozostałe składniki mąkę, cukier puder, jajko,
sodę oczyszczoną, cynamon, kakao praz przyprawę do piernika.
Wyrabiamy elastyczne
ciasto, które wałkujemy na dowolną grubość (optymalnie 3-4 mm).
Wycinamy foremkami różne kształty i przekładamy na dużą blachę
z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w
temperaturze 180 stopni (grzałka góra – dół) przez około 9-10
minut. Ostudzone pierniczki dekorujemy dowolnie na przykład lukrem.
By zrobić lukier
królewski do misy miksera przesiewamy cukier puder, białko oraz sok
z cytryny i ubijamy na średnich obrotach przez około 7 minut. Przed
końcem dodajemy barwnik spożywczy, by nadać lukrowi kolor. Lukier
przekładamy do rękawa cukierniczego, któremu robimy małą dziurkę
i dekorujemy! :)
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych puszkach.
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych puszkach.
Komentarze
Prześlij komentarz