Szybka Babka Marmurkowa - czyli baba nie tylko od święta
Cześć
i czołem! Dziś ma dla was przepis na babkę, która sprawdza się
nie tylko w święta. To fantastyczne ciasto do zrobienia na szybko,
ze składników, które każdy z nas ma w swoim domu. Świetnie
sprawdza się w parze z kawą lub herbatą.
Zapraszam
po przepis na szybką i smaczną babkę marmurkową, która świetnie
sprawdza się nie tylko w święta.
SKŁADNIKI
(wszystkie w temperaturze pokojowej):
- 160 ml oleju rzepakowego
- 100 ml wody
- 220 g cukru pudru + do posypania
- 5 jajek (oddzielone żółtka od białek)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 300 g Mąki Szymanowskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy
do zmiksowania oleju, wody i cukru pudru. Kiedy składniki się
połączą dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
Następnie wsypujemy cukier wanilinowy i miksujemy jeszcze przez
chwilę.
Do
miski z mokrymi składnikami przesiewamy 300g Mąki Szymanowskiej
wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto dalej miksujemy, tak, by
składniki dokładnie się połączyły.
Kiedy
składniki się połączą, w osobnym naczyniu/ misce ubijamy białka
na sztywną pianę. Kiedy białka będą sztywne, odkładamy jedną
kopiastą łyżkę ubitych białek na bok. Pozostałe białka
dodajemy do ciasta – najpierw pół, dokładnie mieszamy lub
ubijamy mikserem na najniższych obrotach, a kiedy pierwsza partia
białek się połączy z ciastem, dodajemy drugą powtarzając
mieszanie.
Do
wcześniej odłożonej kopiastej łyżki białek wlewamy ¼ część
ciasta i dodajemy do niego kakao. Wszystko dokładnie mieszamy za
sobą. Formę do pieczenia (polecam taką jak do babki, z kominem, o
średnicy 28 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik
nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra – dół.
Do
formy wlewamy trochę ciasta jasnego i następnie ciemnego – i tak
na zmianę, do czasu skończenia się obu ciast. Ciasto wkładamy od
nagrzanego piekarnika i pieczemy na najniższym poziomie przez 55-60
minut. Babkę po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy 10
min w formie, po czym wyciągamy je z niej. Zostawiamy do całkowitego
wystygnięcia. Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem/ czekoladą /
lukrem – wszystkim na co macie ochotę. ;)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz