Eklerki domowej roboty

Słodkości ciąg dalszy.

Eklerki. Pyszność z parzonego ciasta. Postanowiłam, że zrobię je wtedy kiedy będę w stanie, bo gdy leżałam plackiem w łóżku miałam na nie straszną ochotę. To było moje drugie podejście. Za pierwszym razem wyszły tak samo dobre, ale bardzo bardzo niezgrabne. Za drugim razem było już zdecydowanie lepiej. Cieszyły już nie tylko oczy ale i podniebienie.
Napełniłam je kremem budyniowym o smaku waniliowym. :)





Z podanych niżej składników wychodzi ich około 18-20 ( wielkości 3 cm x 10cm).

Ciasto:

* 1 szklanka wody
* 125 gram masła
* 1 szklanka mąki pszennej
* 4 jaja

Krem:
* 0.5 l mleka (najlepiej 3.2%)
* 1 budyń waniliowy
* kostka masła
* 3/4 szklanki cukru pudru

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło. Całość ma się zagotować, masło rozpuścić. Dopiero wtedy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie ciasto musi dobrze wystudzone i dodajemy jajka. Miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy z szeroką gwiazdką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden eklerek powinien mieć szerokość około 3 cm, długość około 10 cm. Ciasto wyciskać w sporych odstępach, ponieważ ciasto wyrasta! Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni (termoobieg). Upieczone ciasta wykładamy na kratkę, aby ostygły i przekrajmy wzdłuż. 
Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować. W pozostałych 200 ml rozpuścić budyń i dodać do tych 300 ml mleka kiedy zacznie się gotować. Ogień zmniejszyć, mieszać łyżką i zagotować. Odstawić i czekać, aż budyń będzie całkowicie zimny. Kiedy tak się już stanie ucieramy mikserem ciepłe, miękkie masło razem z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimny budyń. 
Masę  przekładamy do szprycy i nadziewamy eklerki. 
Eklerki można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, najlepiej mleczną z dodatkiem śmietany 18%. :) 
Najlepiej smakują na następny dzień. :)



Komentarze

  1. Brzmi wyśmienicie, a jeszcze lepiej wygląda, na pewno spróbuję sama zrobić :) Dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty