Karczek z sosem marchewkowo- cebulowym
Karczek w takiej postaci podałam tydzień temu na obiad. Niestety nie miałam kiedy go wrzucić, więc robię to teraz.
Rozpaczliwie potrzebowałam nowych smaków, bo miałam dość przyrządzania karczku w jeden i ten sam sposób. Postanowiłam zatem otworzyć swoją księgę czarów i tadam! Karczek w sosie marchwekowo- cebulowym, muśnięty miodem i zieloną pietruszką. Raj dla każdego smakosza. ;)
Przyrządzenie go jest trochę pracochłonne, ale za to jaki efekt!
* 80 dag karczku (waga bez kości)
* pieprz
* sól
* 2 łyżki płynnego miodu
* kopiata łyżka posiekanej natki pietruszki
* 2 marchewki
* 2 cebule
* 3/4 szklanki bulionu
* olej ryżowy
Mięso wycieramy wilgotną ścierką skropioną octem. Następnie posypujemy z każdej strony pieprzem i solą i wcieramy w mięso. Odstawiamy na minimum 10 minut do lodówki. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i na gorący kładziemy mięso rumieniąc je z każdej strony i często obracając. Zarumienione mięso podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu. Po 15 minutach dodajemy pokrojoną w cienkie talarki marchewkę i dalej dusimy do miękkości warzyw i mięsa.
Osobno, na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Miód i posiekaną pietruszkę razem mieszamy i dostawiamy. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy miodem z pietruszką i wsadzamy na 5 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po 5 minutach piekarnik wyłączamy, ale mięso trzymamy jeszcze w cieple.
Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy i doprawiamy do smaku jeśli jest to konieczne. Gotowy sos przecieramy przez sito. Mięso kroimy w plasterki i polewamy sosem. :)
Jutro zabieram się za karmelowy sernik z sosem z mascarpone o smaku toffi. :) Ostrzegam, że nie omieszkam wrzucić efektu! :)
Przepis na taki sernik znalazłam na jednej ze stron z przepisami, a jego autorką jest Ewaaa. ;)
Przepis na taki sernik znalazłam na jednej ze stron z przepisami, a jego autorką jest Ewaaa. ;)
Komentarze
Prześlij komentarz