Karczek z sosem marchewkowo- cebulowym

Karczek w takiej postaci podałam tydzień temu na obiad. Niestety nie miałam kiedy go wrzucić, więc robię to teraz. 

Rozpaczliwie potrzebowałam nowych smaków, bo miałam dość przyrządzania karczku w jeden i ten sam sposób. Postanowiłam zatem otworzyć swoją księgę czarów i tadam! Karczek w sosie marchwekowo- cebulowym, muśnięty miodem i zieloną pietruszką. Raj dla każdego smakosza. ;) 





Przyrządzenie go jest trochę pracochłonne, ale za to jaki efekt! 





* 80 dag karczku (waga bez kości) 
* pieprz
* sól
* 2 łyżki płynnego miodu 
* kopiata łyżka posiekanej natki pietruszki 
* 2 marchewki 
* 2 cebule
* 3/4 szklanki bulionu 
* olej ryżowy


Mięso wycieramy wilgotną ścierką skropioną octem. Następnie posypujemy z każdej strony pieprzem i solą i wcieramy w mięso. Odstawiamy na minimum 10 minut do lodówki. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i na gorący kładziemy mięso rumieniąc je z każdej strony i często obracając. Zarumienione mięso podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu. Po 15 minutach dodajemy pokrojoną w cienkie talarki marchewkę i dalej dusimy do miękkości warzyw i mięsa. 

Osobno, na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Miód i posiekaną pietruszkę razem mieszamy i dostawiamy. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy miodem z pietruszką i wsadzamy na 5 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po 5 minutach piekarnik wyłączamy, ale mięso trzymamy jeszcze w cieple. 

Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy i doprawiamy do smaku jeśli jest to konieczne. Gotowy sos przecieramy przez sito. Mięso kroimy w plasterki i polewamy sosem. :) 






Jutro zabieram się za karmelowy sernik z sosem z mascarpone o smaku toffi. :) Ostrzegam, że nie omieszkam wrzucić efektu! :) 
Przepis na taki sernik znalazłam na jednej ze stron z przepisami, a jego autorką jest Ewaaa. ;) 

Komentarze

Popularne posty