Rolada czekoladowo- malinowa




Obłędne. Tak, to idealne słowo. Idealnie odzwierciedla to, co zrobiłam w sobotę. Połączenie smaków jest OBŁĘDNE! 

3/4 obłędnej rolady zniknęło jeszcze w ten sam dzień. A to jest chyba najlepszy wyznacznik tego, że jest pyszna. 

Czekoladowy biszkopt, puszysty waniliowy krem, malinowy dżem, wiórki czekoladowe, maliny. A to wszystko polane sosem czekoladowym. Naprawdę można się rozpłynąć. :) 











Składniki na ciasto: 


* 6 małych jajek 
* 125 gram cukru
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego
* 100 gram mąki tortowej 

* 20 gram kakao 

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Krem:
* 0.5 l mleka (najlepiej 3.2%)
* 1 budyń waniliowy
* kostka masła
* 3/4 szklanki cukru pudru


Dodatkowo: 

* dżem malinowy
* wiórki mlecznej czekolady 
* sos czekoladowy 
* 1/2 pudełeczka malin 


Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Zaraz potem bezpośrednio do masy przesiać mąkę, zmiksować, dodać przesiane kakao i proszek do pieczenia i zmiksować. 


Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto nie powinno być przypieczone na brzegach. ( ja miałam termoobieg nastawiony na 170 stopni, piekłam około 13 minut).



W czasie kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy cukrem pudrem.
Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z pieca, od razu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i wykładamy je na posypaną ściereczkę. Zwijamy ciasto razem z tkaniną i pozostawiamy tak do ostygnięcia.


Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować. W pozostałych 200 ml rozpuścić budyń i dodać do tych 300 ml mleka kiedy zacznie się gotować. Ogień zmniejszyć, mieszać łyżką i zagotować. Odstawić i czekać, aż budyń będzie całkowicie zimny. Kiedy tak się już stanie ucieramy mikserem ciepłe, miękkie masło razem z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimny budyń.


Dżem malinowy przesamżyć na patelni. 



Ciasto rozwijamy, smarujemy dżemem, następnie wykładamy masę (3/4 masy) i delikatnie, powoli zawijamy. Resztką kremu smarujemy całe, zawinięte ciasto. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi i malinami i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. 

Kiedy będziemy podawać ciasto warto polać je czekoladowym sosem. MNIAM! :) 

Komentarze

Popularne posty