Ciasto francuskie z jabłkami

Ciasto francuskie jest dla mnie czymś obłędnym.Można je robić na słodko, na słono. Dosłownie ze wszystkim smakuje rewelacyjnie. 

Mając w ostatnim czasie ogrom jabłek w domu postanowiłam trochę poeksperymentować. Pierwsza tura zniknęła w ciągu kilkunastu minut, a to chyba o czymś świadczy. ;) 

Jednego jestem pewna - jesień pachnie jabłkami i cynamonem! 



Przepis na 12 słodkich przekąsek: 

* 1 opakowanie ciasta francuskiego
* 2 małe jabłka lub 1 duuuże 
* cukier
* cynamon 
* cukier puder

Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadracików i układamy na blasze z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne. Ćwiartki kroimy na plasterki - tak aby były po 3-4 plasterki na jeden kwadracik. Układamy na cieście francuskim w wachlarzyki. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. 

Pieczemy w 200 stopniach, około 15-20 minut, aż się ciasto zarumieni na złoty kolor (od 10 minut kontrolujmy co chwilę poziom upieczenia, bo w ciągu minuty można je przypalić). 

Wystudzone przekąski posypujemy cukrem pudrem. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. 



Komentarze

Popularne posty