Domowe burgery wołowe
Żeby Was nie przesłodzić to dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na najlepszego (bo domowego i zdrowego!) burgera.
Dziś stwierdziliśmy z mężem, że zaszalejemy i tak oto narodził się pomysł na burgera. Przynajmniej wiemy, co zjedliśmy i co do niego wsadziliśmy. ;) Więc mamy to poczucie, że zjedliśmy mimo wszystko zdrowo.
Przedstawiam Wam przepis na najlepszego na świecie burgera wołowego. ;)
Porcja na 4 osoby.
Składniki:
* pół kilograma chudego mięsa wołowego, mielonego
* pół dużej cebuli
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* 1 jajko
* sól i pieprz do smaku
* 4 bułki podpłomyki
Dodatki:
* keczup i musztarda
* sałata lodowa
* cebula
* ogórki konserwowe
* pomidor
Zaczynamy od przygotowania mięsa do którego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jeśli porcja jest na 4 osoby to dzielimy mięso na cztery części i z każdej formujemy kotleciki, które smażymy na patelni grillowej z obu stron.
Przekrojoną bułkę podgrzewamy na patelni lub w piekarniku. Spód bułki smarujemy keczupem i musztardą. Na to kładziemy kolejno: sałatę, mięso, cebulę (połówka która została wcześniej pokroiliśmy i rozdzieliliśmy na piórka), ogórka i 2-3 plastry pomidora. Przykrywamy górą bułki również posmarowaną keczupem i musztardą.
Smacznego! ;)
Dziś stwierdziliśmy z mężem, że zaszalejemy i tak oto narodził się pomysł na burgera. Przynajmniej wiemy, co zjedliśmy i co do niego wsadziliśmy. ;) Więc mamy to poczucie, że zjedliśmy mimo wszystko zdrowo.
Przedstawiam Wam przepis na najlepszego na świecie burgera wołowego. ;)
Porcja na 4 osoby.
Składniki:
* pół kilograma chudego mięsa wołowego, mielonego
* pół dużej cebuli
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* 1 jajko
* sól i pieprz do smaku
* 4 bułki podpłomyki
Dodatki:
* keczup i musztarda
* sałata lodowa
* cebula
* ogórki konserwowe
* pomidor
Zaczynamy od przygotowania mięsa do którego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jeśli porcja jest na 4 osoby to dzielimy mięso na cztery części i z każdej formujemy kotleciki, które smażymy na patelni grillowej z obu stron.
Przekrojoną bułkę podgrzewamy na patelni lub w piekarniku. Spód bułki smarujemy keczupem i musztardą. Na to kładziemy kolejno: sałatę, mięso, cebulę (połówka która została wcześniej pokroiliśmy i rozdzieliliśmy na piórka), ogórka i 2-3 plastry pomidora. Przykrywamy górą bułki również posmarowaną keczupem i musztardą.
Smacznego! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz