Zupa krem z papryki

Sezon na paprykę co prawda jeszcze przed nami, ale dla tych którzy nie mogą się doczekać, polecam zupę krem z papryki. 

Robiłam ją już kilka razy i zdecydowanie jest moją ulubioną zupą - kremem. Intensywnie paprykowy smak, delikatnie przebijające się pomidory i do tego śmietankowy serek topiony. Niebo w gębie. ;) Będę się tym zachwycać do końca życia. ;) Gwarantuję Wam, że i Wy także. ;) 





Składniki: 

* 3 czerwone papryki 
*1,5 litra wody
* 2 kostki rosołowe drobiowe
* puszka pomidorów 
* pieprz
* śmietankowy serek topiony 100 g


Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Nastawiamy 1,5 litra wody. Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy do niej dwie kostki bulionowe i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy do miękkości. 

Kiedy papryka zmięknie dodajemy puszkę pomidorów, mieszamy i zostawiamy do gotowania na około 10 minut. Po tym czasie gasimy palnik i dodajemy pieprzu. Wszystko razem blendujemy. Do zblendowanej papryki i pomidorów dodajemy serek topiony i mieszamy do czasu, kiedy się nie rozpuści. Ewentualnie możemy potraktować go blenderem, tak aby powstał jednolity krem. 

Podajemy z ciepłymi grzankami. 

Smacznego! ;) 



Komentarze

Popularne posty