Kopiec Kreta Deluxe
Cześć wszystkim!
Tym razem mam dla was przepis na super ciasto - Kopiec Kreta. Jednakże moja wersja jest jednak znacznie bogatsza, niż ta pierwotna, którą można kupić w sklepie w proszku, co sprawia, że ciasto jest idealne do niedzielnej kawki.
Świeżość banana, puszysty kakaowy biszkopt, czekolada i masa delikatnie kawowa to połączenie idealne. Ręczę za to - smakowało je u mnie ostatnio wiele osób i każdej, bez wyjątku smakowało. ;)
Tym razem mam dla was przepis na super ciasto - Kopiec Kreta. Jednakże moja wersja jest jednak znacznie bogatsza, niż ta pierwotna, którą można kupić w sklepie w proszku, co sprawia, że ciasto jest idealne do niedzielnej kawki.
Świeżość banana, puszysty kakaowy biszkopt, czekolada i masa delikatnie kawowa to połączenie idealne. Ręczę za to - smakowało je u mnie ostatnio wiele osób i każdej, bez wyjątku smakowało. ;)
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM KAWOWY:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce wody
- 4 łyżki cukru pudru
BITA ŚMIETANA:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 usztywniacze do śmietany typu śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 6 bananów
- sok z cytryny
- 100 g czekolady czarno-białej
- poncz do nasączenia biszkopta: ja użyłam likieru kawowego rozcieńczonego w szklance pół na pół z wodą. W wersji bezalkoholowej można użyć soku bananowego, również rozcieńczonego z wodą.
WYKONANIE
Przy
biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę
pokojową. Następnie ubić białka na sztywno z odrobiną soli.
Kiedy piana będzie dobrze ubita, dodajemy cukier. Kiedy piana z
cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas
miksując. Następnie mąkę, kakao i mąkę ziemniaczaną przesiać
przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub wymieszać
szpatułką.
Dno
blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt.
Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do
tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z
piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z
wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto
wystudzić, skroić wierzch, bo będzie nam jeszcze potrzebny. Zimny
biszkopt nasączyć ponczem i ułożyć przecięte wzdłuż banany.
Skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
MASA
KAWOWA:
Zarówno
śmietana, jak i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Zaczynamy od ubicia śmietanki. Do lekko ubitej śmietanki dodajemy
cukier puder i następnie po łyżce ser mascarpone. Kiedy masa
będzie gęsta, dodajemy esencję kawową. Wszystko razem krótko
miksujemy.
Masę
wykładamy na biszkopt z bananami. Wierzch wyrównać. Na masę
kruszymy część biszkopta, który skroiliśmy wcześniej i
posypujemy połową starej czekolady. Wszystko delikatnie dociskamy w
masę.
BITA
ŚMIETANA:
Ubijamy
śmietanę, a przed końcem ubijania dodajemy cukier puder wymieszany
ze śmietan-fixami. Ubitą śmietanę wykładamy na masę kawową, na
którą wcześniej pokruszyliśmy ciasto i czekoladę. Masę
śmietankową wyrównujemy. Ponownie posypujemy ją okruchami
biszkoptu i resztą startej czekolady.
Ciasto
należy przed podaniem schłodzić przynajmniej 3-4 godziny, a
najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
:)
*pomysł na ciasto zaczerpnięty od zjemto.blog.pl*
Komentarze
Prześlij komentarz