Kremówka
Kremówka to ciasto, którego nie sposób nie lubić i trudno się z tym nie zgodzić. W końcu postanowiłam zrobić ją u siebie. Nie powiem, bo troszkę poszłam na łatwiznę, wykorzystując gotowe ciasta francuskie.
W ogóle kremówka okazała się bardzo łatwym ciastem do zrobienia, które w dodatku znika jeszcze szybciej, niż zajmuje jej zrobienie. Nie żartuję. ;)
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 500 ml mleka 3,2%
- 150 g cukru
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- cukier wanilinowy
- 6 żółtek
- 1 łyżka mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać na 200 stopni (termoobieg). Rozwinąć jeden arkusz ciasta francuskiego, wyłożyć ja na blachę i nakłuć powierzchnię widelcem. Piec przez 20-25 minut, a następnie wyjąć i ostudzić. Tak samo zrobić z drugim arkuszem ciasta. Jeśli mamy możliwość można upiec dwa ciasta naraz.
Kiedy ciasto stygnie, można zabrać się za robienie masy kremowej. Zagotować ¾ mleka z cukrem. Następnie dodać śmietankę, cukier waniliowy i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia.
W oddzielnym naczyniu wymieszać z pomocą miksera pozostałe mleko, żółtka i obie mąki. Jednolitą masę dodać do gorącej masy mleczno-śmietankowej. Ponownie postawić wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając – masa musi zgęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć masło na puch. Dodawać po łyżce wystudzoną masę budyniową cały czas miksując. Powstałą masę wylać na jeden z upieczonych blatów ciasta francuskiego. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim upieczonym ciastem. Lekko docisnąć. Gotową kremówkę posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki minimum na 2-3 godziny.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz