Malinowy król
Maliny, maliny, wszędzie maliny! Najbardziej w lecie lubię
właśnie to – sezonowe owoce. Truskawki, borówki, maliny, poziomki! Kolorowe i
pełne słońca.
Dlatego dziś podrzucam Wam przepis na pyszne ciasto z
malinami. Pokochacie je!
Składniki niżej podane wystarczają na małą tortownicę.
- 4 jajka
- półtorej szklanki mąki tortowej
- małe masło roślinne 250 gram
- szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki do pieczenia
- maliny
- cukier puder
Na początek roztapiamy masło roślinne i odstawiamy do
przestygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianą i
dodajmy szklankę cukru i cukier wanilinowy. Miksujemy od uzyskania gładkiej,
szklistej konsystencji. Następnie dodajmy żółtka i cały czas miksując dodajemy
mąkę. Potem wlewamy roztopione masło roślinne i miksujemy nadal na najniższych
obrotach. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do
pieczenia. Układamy maliny. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( ja mam
termoobieg na 160 stopni) i pieczemy 40-45 minut do „suchego patyczka”. Ciasto
wyciągamy z piekarnika, rzucamy dwa razy z małej wysokości tortownicą o podłogę
( wtedy ciasto nie opada!), a kiedy wystygnie posypujemy obficie cukrem pudrem.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego!
Tak swoją drogą kupiłam ostatnio formę do tarty. Pierwszą
tartę w życiu już zrobiłam, wyszła naprawdę pyszna, dlatego wkrótce mój blog
opanuje tartowe szaleństwo!
Komentarze
Prześlij komentarz