Tarta z malinami i mascarpone
Przepis na tą pyszność dostałam od mojej Karoliny, z pracy. Coś pysznego! Tarta z masą z serka mascarpone i mleka skondensowanego.Ale tylko z malinami! Bo tutaj nic innego nie pasuje! Wiem, bo tworzyłam to cudo z truskawkami było za słodkie, a tak słodka masa jest genialnie przełamana kwaśnością malin. Wszystko to na kruchutkim cieście. A jak pachnie! Polecam każdemu :)
Ciasto:
* półtorej szklanki mąki pszennej
* 120 gram zimnego masła
* szczypta soli
* 3 łyżki cukru
* 4 łyżki zimnej wody
Masa:
* 250 g sera mascarpone
* 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
* 2 jajka
* 2 pudełeczka malin
Mąkę z solą przesiać do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę i cukier. Składniki rozcierać palcami do czasu kiedy powstaną okruchy ciasta. Wtedy dodajemy wodę i zagniatamy ciasto w kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia oprószonym mąką i przełożyć do formy na tartę o średnicy około 30 centymetrów, grubo posmarowanej masłem. Wykleić formę i nakłuć widelcem ciasto. Piec w piekarniku nastawionym na 170 stopni, na termoobieg około 20 minut, do czasu aż ciasto będzie koloru złotego.
W czasie pieczenia spodu do tarty robimy masę. Wlewamy mleczko zagęszczone, serek mascarpone i jajka i wszystko miksujemy do połączenia składników. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, temperaturę podkręcamy do 180 stopni i delikatnie wylewamy krem na spód. Ciasto z kremem wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wtedy wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu układamy gęsto maliny, lekko dociskając.
Kiedy ciasto wystygnie można wsuwać! :)
Najlepsza jest w wersji z borówkami, na czekoladowym spodzie :D
OdpowiedzUsuń