Rolada z kremem z amerykańskich borówek
To moja pierwsza rolada w życiu. Od raz u stwierdzam, że akurat ten rodzaj ciast zostaje moim ulubionym, :) Rolady rak naprawdę robi się bardzo szybko i bardzo łatwo!
Ja przepis na to ciacho znalazłam w Internecie, od dziewczyny przedstawiającej się jako "Ewaaa".
Przyznaję się, że robienie tej rolady dało mi ogromną satysfakcję i uświadomiło mi, że chyba jednak coś potrafię. :)
Składniki na ciasto:
* 6 małych jajek
* 125 gram cukru
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego
* 125 gram mąki tortowej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem z borówek amerykańskich:
* szklanka zmiksowanych borówek amerykańskich
* 350 gram śmietany kremówki 30%
* 4 łyżki cukru pudru
* półtorej łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
dodatkowo:
* 200 gram śmietanki kremówki 36%
* 1 śmietan-fix + łyżka cukru pudru
* jagody do przystrojenia
* cukier puder do posypania ściereczki
Przygotowanie (kopiuj wklej ze strony z przepisem Ewy) :
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko. Zaraz potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, ucierać do połączenia składników.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto ma być lekko złote, lecz absolutnie nie przypieczone na brzegach. ( ja miałam termoobieg nastawiony na 170 stopni, piekłam około 13 minut).
W czasie kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy cukrem pudrem.
W tym czasie żelatynę rozpuszczamy dokładnie w wodzie, pozostawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier i zmiksowane jagody ( w tym momencie możemy sprawdzić czy jest dla nas wystarczająco słodkie).
Żelatynę hartujemy dwiema łyżkami masy jagodowej, następnie wlewamy całość do kremu i ubijamy na najwyższych obrotach.
Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na ostygnięty biszkopt, rozsmarowujemy po całości ( na brzegach zostawiamy puste około 3 cm).
Delikatnie rolujemy roladę, wstawiamy ją do lodówki do stężenia kremu.
Śmietanę 36% ubijamy z cukrem i śmietanfixem, smarujemy roladę z wierzchu i ozdabiamy owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz