Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Rozpoczynam tartowe szaleństwo! Żeby Was nie przesłodzić po reaktywacji to zaczynam od tarty z kurczakiem, szpinakiem i żółtym serem.

Nie, żebym popadła w samozachwyt, ale jest naprawdę „Wybitna!” jak to powiedziała moja droga Aga. Zapewne nie byłaby tak dobra gdyby nie Gosia, która podrzuciła mi pomysł na to gdzie ulokować kurczaka.



Na dużą formę do tarty o średnicy około 30 centymetrów potrzebujemy:

Ciasto:

  • Półtorej szklanki mąki tortowej
  • 120 gram masła, dobrze schłodzonego i pokrojonego w kosteczkę
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczyptę soli

Farsz:

  • 1 mała, podwójna pierś z kurczaka
  • ½ opakowania przyprawy do drobiu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 450 gram mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 kostka sera feta
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz
  • kostka sera edamskiego

Przygotowanie:

Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski, dodajmy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Następnie siekamy i wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy wodę, dobrze wyrabiamy i wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.

W tym czasie rozpuścić w głębokim garnku masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy przez chwilę. Dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Wszystko razem podsmażamy do czasu odparowania wody. Kiedy ot nastąpi dodajemy rozdrobniony widelcem serek feta. Mieszamy wszystko na małym ogniu i kiedy szpinak i ser się połączą doprawiamy pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do drobiu i smażymy na dwóch łyżkach oleju (lub oliwy). Zrobionego kurczaka wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty, grubo posmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy  i pieczemy około 20 minut na termoobiegu nastawionym na 170 stopni. Jeżeli nie masz lub nie lubisz używać termoobiegu piekarnik nastaw na 190 stopni i piecz aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Na upieczony spód wykładamy kurczaka, którego potem przykrywamy szpinakiem. Całość obficie posypujemy startym serem edamskim.



Jeść na ciepło. Smacznego!

P.S. Wiem, że zdjęcie szału nie robi, ale chcieli szybko jeść! Następnym razem nadrobię. :) 

Komentarze

Popularne posty