Biszkoptowy makowiec
Miniony rok był dobry, ba, powiedziałabym nawet, że bardzo dobry. Mam tylko nadzieję, że lepszy będzie jeszcze lepszy i ciekawszy niż poprzedni. W końcu czeka mnie mój własny ślub.
Z okazji Nowego Roku chcę Wam wszystkim życzyć dużo szczęścia, miłości, pyszności i żeby w tym roku spełniły się Wasze marzenia. :) Szczęśliwego Nowego Roku 2015!
Na Wigilię powstało dużo nowych pyszności. Głównie ciast. Niestety rolada bananowa i czekoladowa zostały tak szybko pochłonięte, że nie zdążyłam zrobić im zdjęcia. Następnym razem, obiecuję!
Dziś chcę Wam przedstawić pomysł i przepis na roladę makową. Tyle, że nie drożdżową, a biszkoptową. Ciasta drożdżowe nie są moją mocną stroną. Jeszcze (to moje wyzwanie na 2015 rok- nauczyć się robić ciasta drożdżowe).
Rolada biszkoptowa z makiem jest po prostu rewelacyjna! Nie jest sucha, trudna do połknięcia jak to mają w zwyczaju makowe drożdżówki.
Składniki na ciasto:
* 5 dużych jajek
* 125 g cukru
* 125 g mąki
* mały cukier wanilinowy
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
*puszka masy makowej
*cukier puder do posypania ściereczki
*pół szklanki cukru pudru + 3- 4 łyżki gorącej wody do zrobienia lukru
* kilka orzechów włoskich do posypania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy oba cukry i miksujemy. Kolejno przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 15 minut.
Lnianą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem i przekładamy na nią jeszcze gorące ciasto. Odrywamy papier do pieczenia i zawijamy ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto będzie już zimne delikatnie rozwijamy ściereczkę, wykładamy masę makową i ciasno ją zwijamy. Drobno kroimy orzechy. Robimy lukier dodając do cukru pudru gorącą wodę i szybko mieszając. Polewamy roladę i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz