PIZZA z patelni
Któż z nas nie lubi domowej pizzy? Ja uwielbiam, aczkolwiek nie cierpię wyrabiać ciasta na pizzę i czekać, aż wyrośnie. Postanowiłam więc zrobić pizzę bez drożdży i ... z patelni.
Bardzo nam wszystkim posmakowała więc zostałam fanką pizzy z patelni.
Jej zrobienie zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż tradycyjnej pizzy. Postanowiłam zrobić dwie porcje, dwie różne wersje (dla mojego taty pizza nazwijmy ją wiejska, a dla mnie i Pawła tradycyjna pizzę z szynką).
Składniki na dwie porcje ciasta:
* 2 szklanki mąki
* 2 jajka
* pół łyżeczki soli
* 8 łyżek mleka
* 7 łyżek oleju
* 4 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
* keczup
* oregano lub inne przyprawy
* ulubione dodatki ( u mnie w wersji wiejskiej: kiełbasa wiejska, szynka, cebula, ser żółty; druga z szynką i serem)
Wyrabiamy ciasto z podanych składników, jeśli za bardzo się klei do ręki dosypujemy mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Patelnię smarujemy bardzo małą ilością oleju lub oliwy i rozkładamy ciasto. Podpiekamy ciasto na największym palniku ale na najmniejszym ogniu około 5-10 minut. Następnie obracamy i smarujemy placek keczupem, posypujemy ziołami i serem, układamy ulubione dodatki i przykrywamy patelnię pokrywką. Po 10 minutach pizza jest gotowa i można się delektować. :)
Bardzo nam wszystkim posmakowała więc zostałam fanką pizzy z patelni.
Jej zrobienie zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż tradycyjnej pizzy. Postanowiłam zrobić dwie porcje, dwie różne wersje (dla mojego taty pizza nazwijmy ją wiejska, a dla mnie i Pawła tradycyjna pizzę z szynką).
Składniki na dwie porcje ciasta:
* 2 szklanki mąki
* 2 jajka
* pół łyżeczki soli
* 8 łyżek mleka
* 7 łyżek oleju
* 4 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
* keczup
* oregano lub inne przyprawy
* ulubione dodatki ( u mnie w wersji wiejskiej: kiełbasa wiejska, szynka, cebula, ser żółty; druga z szynką i serem)
Wyrabiamy ciasto z podanych składników, jeśli za bardzo się klei do ręki dosypujemy mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Patelnię smarujemy bardzo małą ilością oleju lub oliwy i rozkładamy ciasto. Podpiekamy ciasto na największym palniku ale na najmniejszym ogniu około 5-10 minut. Następnie obracamy i smarujemy placek keczupem, posypujemy ziołami i serem, układamy ulubione dodatki i przykrywamy patelnię pokrywką. Po 10 minutach pizza jest gotowa i można się delektować. :)
Bardzo fajny pomysł, chętnie bym go wypróbowała, ale obawiam się, że spód się przypali..
OdpowiedzUsuń