Klasyczny sernik wiedeński
Sernik wiedeński. Klasyka.
Uwielbiany przez wszystkich. Przynajmniej u mnie w domu. Robiony z prawdziwego sera, nie z masy twarogowej.
Od razu zaznaczę, że ten sernik nie należy do najtańszych. W naszej rodzinie zawsze robimy sernik na dużą blachę, co oznacza, że potrzebujemy na niego podwojoną ilość składników. Dzięki temu jest też wysoki.
Przepis pochodzi z książki Słodka kuchnia polska i odkąd tylko dostałam księgę króluje on na naszym stole. Zwykle w czasie świąt Bożego Narodzenia/Wielkanocy.
Podane składniki są NIE podwojone. W książce podają taką ilość, która jest wystarczająca na dużą tortownicę. :)
Chciałam jeszcze powiedzieć, że niestety w tym roku nawalił nam malakser i masę serową ucierałyśmy na zmianę z mamą blenderem. Zajmuje to więcej czasu ale jest równie skuteczne.
Składniki:
*80 dkg tłustego białego sera, bardzo dobrze zmielonego
* 8 dużych jajek
* półtorej szklanki cukru pudru
* pół kostki masła
* 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
* szklanka rodzynek
* szklanka skórki pomarańczowej
* tłuszcz do wysmarowania formy
* bułka tarta do posypania formy
Dodatkowo:
* tabliczka gorzkiej czekolady
* 3 łyżki śmietanki 18% ( ja dodaję łaciatą, do zupy)
Oddzielamy białka od żółtek. Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (dzięki temu zmiękną). Zaczynamy sernik do ucierania masła i cukru pudru na puch i dodajemy na zmianę 1 żółtko i łyżkę sera.Kiedy wszystko doskonale się połączy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Rodzynki z wodą wylewamy na sitko i odsączamy, po czym dodajemy je do masy serowej razem ze skórką pomarańczową.
Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Masę wylewamy na nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą dużą tortownicę. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia nie można uchylać drzwiczek piekarnika, bo sernik może nam opaść. Upieczony setnik należy chłodzić w formie.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady i dodajemy do niej śmietankę. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciasto.
Smacznego! :)
Wow! gratuluję sernika!
OdpowiedzUsuńwygląda na pięknie wyrośnięty :)