Klasyczny sernik wiedeński

Sernik wiedeński. Klasyka. 
Uwielbiany przez wszystkich. Przynajmniej u mnie w domu. Robiony z prawdziwego sera, nie z masy twarogowej. 

Od razu zaznaczę, że ten sernik nie należy do najtańszych. W naszej rodzinie zawsze robimy sernik na dużą blachę, co oznacza, że potrzebujemy na niego podwojoną ilość składników. Dzięki temu jest też wysoki. 

Przepis pochodzi z książki Słodka kuchnia polska i odkąd tylko dostałam księgę króluje on na naszym stole. Zwykle w czasie świąt Bożego Narodzenia/Wielkanocy. 

Podane składniki są NIE podwojone. W książce podają taką ilość, która jest wystarczająca na dużą tortownicę. :) 

Chciałam jeszcze powiedzieć, że niestety w tym roku nawalił nam malakser i masę serową ucierałyśmy na zmianę z mamą blenderem. Zajmuje to więcej czasu ale jest równie skuteczne. 



Składniki: 

*80 dkg tłustego białego sera, bardzo dobrze zmielonego
* 8 dużych jajek 
* półtorej szklanki cukru pudru 
* pół kostki masła 
* 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 
* szklanka rodzynek 
* szklanka skórki pomarańczowej 
* tłuszcz do wysmarowania formy 
* bułka tarta do posypania formy

Dodatkowo: 

* tabliczka gorzkiej czekolady
* 3 łyżki śmietanki 18% ( ja dodaję łaciatą, do zupy) 

Oddzielamy białka od żółtek. Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (dzięki temu zmiękną). Zaczynamy sernik do ucierania masła i cukru pudru na puch i dodajemy na zmianę 1 żółtko i łyżkę sera.Kiedy wszystko doskonale się połączy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Rodzynki z wodą wylewamy na sitko i odsączamy, po czym dodajemy je do masy serowej razem ze skórką pomarańczową. 
Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy mieszając delikatnie drewnianą łyżką. 

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Masę wylewamy na nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą dużą tortownicę. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia nie można uchylać drzwiczek piekarnika, bo sernik może nam opaść. Upieczony setnik należy chłodzić w formie. 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady i dodajemy do niej śmietankę. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciasto. 

Smacznego! :) 

Komentarze

  1. Wow! gratuluję sernika!
    wygląda na pięknie wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty