środa, 4 maja 2016

Ciasto PYCHOTKA - bez pieczenia

Nadszedł ten straszliwy moment, zmora każdego, kto uwielbia piec i gotować.

Umarł mi piekarnik. 

Był to czas przed długim majowym weekendem. Przez dom zapewne przewinie się wiele osób - przyjaciół, rodziny. Zamiast się załamywać, musiałam wziąć się w garść. Pozostało jedyne, rozsądne wyjście - zrobić ciasto, które nie wymagało użycia piekarnika. Wybór padł na ciasto zwane pychotką. 

Pychotka - jak sama nazwa wskazuje, to pyszne ciasto, które idealnie zrównoważa smak słodki i kwaśny.. Z cudownymi prażonymi płatkami migdałowymi i bezą. Czego chcieć więcej? Hmm... no w sumie trzeba było zrobić dwie brytfanny. ;) 



Składniki (brytfanna o wymiarach 26x36 cm)

* dwie paczki herbatników po 220 g
* dwa słoiki powideł śliwkowych 
* dwa budynie waniliowe
* litr mleka 3.2%
* 1 i 3/4 kostki masła (miękkiego)
* garść płatków migdałowych 
* paczka bezików 

PRZYGOTOWANIE: 

Pamiętajmy o tym, by wyciągnąć wcześniej masło z lodówki oraz by zrobić budyń. Budyń robimy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jeżeli jest bez cukru to dodajemy do niego 4 łyżki cukru. Dodatkowo garść płatków migdałowych podprażamy na patelni.

 Kiedy już masło będzie miękkie, a ostudzony budyń łączymy oba składniki i robimy masę. Najpierw miksujemy masło, następnie dodajemy po łyżce zimny budyń. Kiedy już wszystko będzie wymiksowane zabieramy się na resztę. Rozkładamy pierwszą warstwę herbatników, którą smarujemy powidłem, na to wykładamy 1/3 masy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. I powtarzamy - na herbatniki, nakładamy powidło, masę i herbatniki. Na ostatnią warstwę nakładamy powidło i samą masę, która posypujemy zimnymi płatkami migdałowymi i pokruszonymi bezikami. 

Ciasto wkładamy na co najmniej 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy jeszcze raz posypać pokruszonym bezikiem. Ot, cała robota. ;) 

Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz