wtorek, 24 maja 2016

Krem z grochu łuskanego z boczkiem

Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na krem z grochu łuskanego. Była to totalna improwizacja, a wyszła lepiej niż mogłam  się tego spodziewać. Krem ma bardzo bogaty i głęboki smak, a boczek tylko go podkreśla i przyjemnie chrupie pod zębami. Mogę Wam obiecać niebo w gębie jeśli zdecydujecie się na zrobienie takiej zupy- kremu. ;)





Składniki ( z takiej ilości składników spokojnie wyżywicie 6-7 osób):

* 500 g grochu łuskanego
* 300 g boczku 
* 1 duża marchew
* 1 pietruszka 
* 1 łyżka wegety/kucharka 
* 1,5 litra wody
* 2 liście laurowe
* 4 ziela angielskie 
* 1 duża cebula 
* kilka kromek chleba (opcjonalnie) 


PRZYGOTOWANIE: 

Groch zalewamy zimną woda i zostawiamy na noc. Rano odcedzamy go i zostawiamy na durszlaku. Obieramy marchew i pietruszkę, kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju do zeszklenia i ściągamy z ognia. Do gotującej się wody dajemy kawałek boczku i dodajemy łyżkę wegety/ kucharka. Po około 20 minutach wyciągamy mięso i dodajemy cały groch, liście laurowe i ziele angielskie. Po 30 minutach dodajemy do zupy marchew, pietruszkę i cebulę i gotujemy jeszcze przez około 20 minut, tak by groch i inne warzywa były miękkie. Po zestawieniu z ognia dodajemy pieprzu (wedle uznania). Wszystko dokładnie blendujemy, na gładki krem. 

Kromki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Boczek kroimy na cienkie kawałki i smażymy na patelni bez tłuszczu. Kiedy boczek będzie chrupiący ściągamy patelnię z ognia. Krem wlewamy do miseczek i dekorujemy grzankami i boczkiem. 

Smacznego!! :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz